Podpredsednik dr. Brglez, generalni sekretar dr. Kopač in poslanec Radič obiskali Rogašovce

Podpredsednik stranke in DZ dr. Milan Brglez, generalni sekretar dr. Erik Kopač in poslanec Dušan Radič ter članice in člani so se danes udeležili slovesnosti ob občinskem prazniku občine Rogašovci. Dr. Brglez je v slavnostnem nagovoru izpostavil, da prav na Goričkem vliva optimizem njihova sposobnost sodelovanja. “Ne samo s sosedi v vasi ali naselju, ampak tudi s sosedi Avstrijci. In to je tisto, kar obeta. Brez sodelovanja v moderni Evropi ni prihodnosti. In vi, tukaj, na severovzhodnem delu naše države, jasno kažete, da vam je za Evropo, da vam je za vrednote, na katerih smo zgradili našo državo, da vam je za solidarnost, predvsem pa kažete zgled, kako bi se morala obnašati naša država v celoti, če bi želela biti uspešnejša,” je dejal Brglez.

Dr. Brglez je spomnil, da je tudi država v zadnjih 25-letih naredila premalo smelih korakov, da bi temu območju še bolj pomagala pri razvoju. “Kot podpredsednik SMC vam lahko povem, da se sam trudim, da bi se stvari obrnile na bolje. Četudi imam kot predsednik Državnega zbora izjemno omejeno moč za izvedbo konkretnih ukrepov, pa skušam vplivati, seveda kolikor je v moji moči, na to, da Državni zbor sprejema zakone, ki bi to stanje spremenili. Država Slovenija, ki letos praznuje 25 let se mora dokončno zavedati, da se bo sama najbolje in najhitreje razvijala, če se bodo enakomerno razvijali vsi njeni deli,” je dejal.

“Vaš župan je rekel, da se poleg slabih politikov morate paziti še praznjenja Goričkega. Jaz pa želim dodati, da se je treba bati predvsem delitev. Slovenke in Slovenci se vse preveč radi delimo na te in tiste. V nasprotju s tem menim, da bi morali nehati iskati razlike. Kajti le sloga bo omogočila, da stopimo korak naprej, k smeli prihodnosti,” je v slavnostnem nagovoru še poudaril podpredsednik SMC dr. Milan Brglez.

Da je sodelovanje med državama resnično tesno, je poudaril tudi župan Neuhaus am Klausenbach Helmut Sampt iz sosednje Avstrije.
Občina Rogašovci leži na gričevnatem Goričkem ob avstrijski meji v Prekmurju. »V čudovitem delu sveta, kjer nas ne ogrožajo suša, ne povodenj, ne neznanski vetrovi, kjer živimo v miru,« je povedal župan Edvard Mihalič. Navkljub idilični pokrajini in skrbno urejenih poljih in vinogradih pa je zaskrbljujoče zmanjševanje števila prebivalcev, ki se je v zadnjih petdesetih letih zaradi pomanjkanja rodnosti in zaradi izseljevanja, zmanjšalo za 20 odstotkov.
Občina je dobro infrastrukturno urejena, je župan pohvalil razmere, in med največjimi dosežki izpostavil uspešen projekt izgradnje vodovoda v Pomurju. “Žal pa v občini Rogašovci polovica gospodinjstev ne bo dobila vode, ker ni bilo dovolj denarja za izgradnjo celotnega omrežja. Vse naše upe stavimo na nadaljevanje izgradnje in na uspešen dogovor med občinami pri določitvi enotne cene vode,« je opozoril.  Ob tej priložnosti je župan Mihelič pozval vse župane drugih občin, ki so vključene v projekt Oskrbe s pitno vodo Pomurja – sistem B: »Držimo se sprejetih pogodb od začetka projekta in ostanimo enotni še naprej. Če ne bomo enotni, ne bomo mogli dobiti od države tega, kar zahtevamo.«

 

 

DSC_0255 (Large)