Podpisali pogodbo za izvlečni tir, dela naj bi se začela še ta mesec in zaključila v drugi polovici leta 2018

Direkcija za infrastrukturo je s konzorcijem družb Kolektor Koling, CGP in CPG podpisala pogodbo za izvedbo gradbenih del sanacije ozkega grla na železniški progi Koper-Divača, ki vključuje izgradnjo izvlečnega tira iz Luke Koper. Pogodba je vredna 5,9 milijona evrov, dela naj bi se začela še ta mesec. Izvedba del na projektu se bo začela takoj po uvedbi izvajalca v delo, predvidoma pa zaključila v drugi polovici leta 2018.

Investicija, ki poleg gradbenih del na železniških tirih vključuje tudi spremljajoče objekte in vgradnjo nove opreme, je ocenjena na približno 27 milijonov evrov. Za financiranje projekta je država pridobila evropsko sofinanciranje v okviru t.i. nacionalne ovojnice mehanizma za povezovanje Evrope CEF. Višina sofinanciranja je 20,56 milijona evrov.

Projekt vključuje še vgradnjo signalno-varnostnih in telekomunikacijskih naprav, izgradnjo sistema ETCS, izgradnjo elektronapajalne postaje Hrastovlje ter verifikacijo sistema oz. izvedbo vseh postopkov, s katerimi se potrjuje interoperabilnost proge. Izvlečni tir zajema izgradnjo krajšega odseka drugega tira na delu med tovorno postajo Koper in območjem elektronapajalne postaje Dekani v dolžini približno 1,2 kilometra, izvlečni tir pa bo omogočil fleksibilnejšo vodenje prometa vlakov in s tem večjo kapaciteto obstoječe železniške proge Koper-Divača.

Izvlečni tir se poleg tega na območju zgrajene nove elektronapajalne postaje Dekani poveže z obstoječim tirom proge Koper-Divača in tako predstavlja začetek gradnje drugega tira med Divačo in Koprom. Medtem pa je pred nedavnim postalo pravnomočno gradbeno dovoljenje za sam drugi tir.