Podpiramo novelo Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, saj težave z informacijskim sistemom ne smejo ogroziti dostopa najšibkejših do pravic iz javnih sredstev

Poslanke in poslanci Državnega zbora RS so na današnji seji obravnavali predlog novele Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, s katero se umika masovni informativni izračun podaljševanja letnih pravic do javnih sredstev in se ga nadomešča z mesečnim podaljševanjem. Novela, s katero je bila sprejeta odločitev o uvedbi masovnih informativnih izračunov, je bila sprejeta v letu 2017, tj. v času prejšnje vlade, ko je ministrstvo vodila ministrica dr. Anja Kopač Mrak. Uvedba informativnih izračunov je bila del ukrepov, vezanih na reorganizacijo centrov za socialno delo. Trenutna testiranja kažejo, da je potrebno proces upočasniti iz razlogov pravne varnosti upravičencev do pravic, saj informacijski sistem še ne podpira zadovoljivo vseh rešitev.

Po mnenju MDDSZ in SMC ni pravično, da bi se zaradi slabo zgrajene avtomatizacije breme prevalilo na upravičence do pravic, na socialno šibkejše člane naše družbe.

V poslanski skupini smo v prejšnjem mandatu novelo sprejeli v dobri veri z zaupanjem v bivšo ministrico, da je pripravila rešitve, ki jih bo v časovno predvidenem roku resnično možno začeti izvajati. Ker se je izkazalo, da to ne bo uresničeno, je nova ministrica mag. Ksenija Klampfer pokazala odgovorno držo in predlagala novelo, s katero se preprečuje kolaps sistema. V poslanski skupini podpiramo odločitev o postopni in premišljeni nadgradnji sistema. Vztrajanje na rešitvah, za katere se že vnaprej ve, da niso izvedljive, lahko povzroči zgolj dodatne težave in stiske ljudi ter ogrozi socialno varnost upravičencev do posameznih pravic iz javnih sredstev.

Današnje stališče poslanske skupine je predstavil poslanec Jani Möderndorfer. V svojem nastopu je med drugim izpostavil, da ministrico čaka nova zelo velika naloga, da se prenovi celoten zakon. »Takrat bo šele prava razprava, saj mislim, in tako smo prepričani tudi v poslanski skupini SMC, da se bo odprlo veliko tem, kako bi se stvari lahko izvedle boljše.«