Pismo predsednika Zdravka Počivalška članom stranke

Drage članice in člani,

 

verjamem, da prek medijev z zaskrbljenostjo spremljate razvoj dogodkov. In priznam vam, da tudi meni ni najlažje, saj nam je dolgo uspevalo ohranjati enotnost vsem razlikam med nami navkljub.

 

To, da so imeli Janja, Igor in Branislav drugačen pogled na delovanje vlade in na prihodnost stranke od večine v vodstvu, ste lahko opazovali že dalj časa. Na zadnji seji sveta stranke so te razlike prišle do dokončnega križišča, kjer se naše poti razhajajo. Ker so ostali osamljeni v svojih pogledih, so se odločili za izstop in nadaljevanje politike v opozicijskih vrstah. Njihovo odločitev obžalujem, a hkrati spoštujem in razumem. Na njihovi novi poti jim želim vse dobro.

 

Za našo stranko je peklensko leto. Ker smo pred letom dni na začetku epidemije presodili, da je za Slovenijo ključna stabilnost in vstopili v sedanjo koalicijo, smo bili glavna tarča ulične in medijske kampanje rušenja trenutne vlade. Tega ni lahko zdržati. Da ne odnehaš po vsem, kar smo preživeli, potrebuješ zares jeklene živce.

 

Delovanje koalicije in vlade seveda ni idealno. Pa vendar različne ocene o tem temeljijo predvsem na odločitvi, ali bomo v vsem narejenem iskali tisto, kar nas povezuje in daje konkretne rezultate ali pa se osredotočiš na tiste točke, ki nervirajo in razdvajajo. Sam še vedno presojam, da poteka večina procesov v vladi zelo dobro, in da v najhujši situaciji, v kateri so se znašle naše generacije, dosegamo več pozitivnih kot negativnih rezultatov.

 

Nekaj je pomembno razumeti. Kot liberalni center smo točka povezovanja in sodelovanja. Slovenska politična realnost terja koalicije in na voljo imamo zelo enostavno izbiro: ali bomo na razvojni poti sodelovali s SDS ali z Levico. To je kruta izbira, ki jo imamo na razpolago. Sam presojam, da lahko za razvoj Slovenije in za realizacijo našega programa več dosežemo s sedanjimi partnerji, kot s trenutnim levim delom političnega prostora.

 

V tem prepričanju me utrjujejo tudi konkretne izkušnje z enimi in drugimi. Prav zaradi nemogočih odnosov in radikalnosti nekaterih je razpadla prejšnja vlada. Še vedno so sveži spomini na vse težave, ki smo jih imeli na začetku mandata v alternativni koaliciji, v kateri je naš program ostajal le na papirju.

 

Na svetu stranke SMC, ki smo ga zaključili včeraj, sem čutil veliko energije in optimizma. Da, danes izgleda situacija zelo zapletena. Pa vendar smo s kolegi pripravili konkreten in celovit načrt za prihodnost stranke.

 

Naš cilj je dolgoročno utrditi liberalni center v slovenskem političnem prostoru. Našo vlogo vidimo najprej kot motor za rezultate in gospodarski razvoj, saj je naša prva točka programa razvoj za vse regije. Povsod po Sloveniji želimo zagotoviti pogoje, da bodo mladi v svojem domačem kraju ustvarili družino, dobili dobro službo in razvijali svojo kariero.

 

Da pa bi lahko uresničevali to ključno vlogo v političnem prostoru, moramo sodelovati, moramo se povezovati in združevati sile in ideje. Radikalni razkol v slovenski politiki je tu največja ovira. Zato vidimo vlogo liberalnega centra tudi v temu, da z eno ali drugo stranjo delamo na tistem, kar nas povezuje. Zato je vloga SMC tudi premagovanje tega razkola in skrbi za ravnotežje, ki preprečuje skrajne odklone v naši družbi.

 

Motor za konkretne rezultate in čuvaj ravnotežja, ki povezuje politiko na razvojni poti. To je naš cilj.

 

Na tej poti bomo najprej pristopili k prenovi stranke. Na svetu stranke smo določili prioritete od organizacijske prenove generalnega sekretariata stranke in revitalizacije terenske mreže, prek programske prenove do drugačnega strateškega komuniciranja. Konsolidacija in prenova stranke je prvi korak na poti izgradnje močnega političnega centra.

 

Nadaljevali bomo s pogovori za povezovanje političnega centra s sorodnimi parlamentarnimi in izvenparlamentarnimi strankami ter številnimi župani in lokalnimi politiki, ki gledajo podobno na prihodnost Slovenije. Tako povezan liberalni center bo nato lahko bolj samozavestno pristopil k sodelovanju z drugimi partnerji, ki podobno kot mi na prvo mesto postavljajo razvojne korake in ki znajo sodelovati navkljub ideološkim razlikam.

 

Zasledovanje teh ciljev je naša odgovornost in nuja, če želimo z našim političnim delovanjem dosegati rezultate, ki jih ljudje pričakujejo od nas. Kako zagotoviti nove investicije in s tem ohranjati delovna mesta ter socialno stabilnost? Kako modernizirati državo z zelenim in digitalnim prehodom? Kako dvigniti kulturo dialoga in popraviti splošno vzdušje v družbi? To so naloge pred nami.

 

Upam, da z mano delite ambicije po dolgoročni prisotnosti takega liberalnega centra v našem političnem prostoru. Zaradi epidemiološke slike so naša osebna srečanja na terenu še vedno preložena na kasnejše mesece. Ker pa bi se rad z vami direktno pogovoril, vas vabim, da se v torek udeležite zoom pogovora, na katerem bom lahko odgovoril na vaša morebitna vprašanja.

 

Vse temačne izkušnje zadnjega leta so nas okrepile in izučile. Na prihodnost gledam z optimizmom, saj nam je uspelo preživeti najhujše. Na zoom konferenci vam bom podrobneje predstavil, kako je svet stranke zastavil načrt prihodnjih korakov. Veselim se izmenjave pogledov in vas lepo pozdravljam.