Pester teden ministrice dr. Simone Kustec – od Tokia do Slovenije

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec se je kot predstavnica Slovenije in predsedujoča Svetu EU za šport na olimpijskih igrah v Tokiu mudila od 23. 7. do 26. 7. Več v nadaljevanju…

Ministrica prof. dr. Simona Kustec na srečanju z ministrom za digitalno preobrazbo Markom Borisom Andrijaničem. Več v nadaljevanju…

Štiri petine kandidatov v prvem roku sprejetih na prvo študijsko željo. Več v nadaljevanju…

Ministrica se je 23. 7. 2021 kot pristojna ministrica za šport in predsedujoča Svetu EU za področje športa udeležila otvoritvene slovesnosti olimpijskih iger v Tokiu 2021, pred tem pa tudi sprejema pri ministru za izobraževanje, kulturo, šport in znanost Japonske g. Hagiudi.

V okviru obiska je ministrica opravila številna srečanja ter pogovore, prisostvovala je tudi na uvodnih tekmovanjih olimpijskih iger s slovensko udeležbo.

24. 7. 2021 se je ministrica sestala z namestnikom GD Mednarodnega olimpijskega odbora g. Mirojem. 24. 7. 2021 se je srečala tudi z japonskim namestnikom ministra, pristojnega za šport g. Fujiwaro.

Na slovenskem veleposlaništvu v Tokiu je 25.7.2021, ob prisotnosti ministrice dr. Kustec, predsednika OKS g. Gabrovca in vodje slovenske reprezentance g. Cerarja, potekal sprejem v čast slovenskim kolesarjem ter prvi osvojeni medalji na OI v Tokiu.

26.7.2021 je ministrica dr. Kustec v prostorih slovenskega veleposlaništva na Japonskem opravila virtualno srečanje s predstavniki mesta Fukui, ki gosti slovenske športnike na pripravah pred OI in POI, in sicer podžupanom g. Saigyojem ter rektorjem Univerze Fukui g. Uedo. Ob zaključku obiska se je ministrica na vljudnostnem srečanju sestala še s predsednico Organizacijskega odbora Tokyo2020 ga. Seiko Hašimoto.

Ministrica dr. Kustec ja na veleposlaništvu v Tokiu 26. 7.2021 opravila tudi pogovor z dvema najvidnejšima predstavnikoma slovenske skupnosti na Japonskem, prof. dr. Andrejem Bekešem in dr. Boštjanom Bertalaničem. Imela je tudi intervju za japonski časopis Sankei. V njem je govorila predvsem o pomenu OI v Tokiu, slovenskih športnih uspehih, PEU 2021 in prioritetah na področju športa.

V času obiska si je ministrica prof. dr. Simona Kustec ogledala tudi športna tekmovanja slovenskih športnic in športnikov: streljanje 10m zračna puška ženske, plavanje moški in ženske, košarka Slovenija – Argentina, judo (nastop Adriana Gomboca), gimnastika finale ekipnega mnogoboja za moške.

Ministrica prof. dr. Simona Kustec na srečanju z ministrom za digitalno preobrazbo Markom Borisom Andrijaničem

Obravnavala sta aktualne teme ter se dotaknila tudi Akcijskega načrta za digitalno izobraževanje (2021–2027), ki je prenovljena politična pobuda Evropske unije za podporo trajnostnemu in učinkovitemu prilagajanju sistemov izobraževanja in usposabljanja držav članic v digitalni dobi. Ponuja številne priložnosti, vključno z boljšo kakovostjo in obsegom poučevanja v zvezi z digitalnimi tehnologijami, podporo za digitalizacijo učnih metod in pedagoških pristopov ter zagotavljanjem infrastrukture, potrebne za vključujočo in odporno učenje na daljavo. Digitalna preobrazba spreminja družbo in gospodarstvo s čedalje večjim vplivom na vsakdanje življenje, izobraževalni sistem pa mora obstoječe izzive in neenakosti uspešno nasloviti in dobro izkoristiti inovativne načine, da bodo lahko učenci in pedagogi organizirali svoje dejavnosti poučevanja, učenja ter komunikacije bolj osebno in prožno.

Štiri petine kandidatov v prvem roku sprejetih na prvo študijsko željo

Od 11.890 sprejetih kandidatov jih je več kot štiri petine sprejetih na študijske programe, ki so jih v prijavi za vpis navedli na prvem mestu, več kot polovica od teh na študijske programe z omejitvijo vpisa.

V sklopu Razpisa za vpis na dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2021/22 na javnih in koncesioniranih visokošolskih zavodih, je bilo v prvem prijavnem roku za slovenske in EU državljane na 17.547 vpisnih mest oddanih 15.279 prijav za vpis. V primerjavi z lanskim prvim prijavnim rokom je bilo letos oddanih več prijav. Lani je bilo oddanih 15.117 prijav za vpis na 16.948 vpisnih mest.
V prijavno-izbirni postopek prvega prijavnega roka je bilo uvrščenih 14.750 prijav za vpis. Sprejetih kandidatov je bilo 11.890, in sicer je več kot štiri petine kandidatov bilo sprejetih na študijske programe, ki so jih v prijavi za vpis navedli na prvem mestu (9680 kandidatov, kar predstavlja 81% med vsemi sprejetimi), več kot polovica od teh na študijske programe z omejitvijo vpisa. Omejitev vpisa ima 96 študijskih programov oziroma smeri (lani: 92).