Parlamentarna preiskovalna komisija o pranju denarja v NLB dobila zeleno luč

Z današnjo obravnavo na seji Državnega zbora je bila ustanovljena nova preiskovalna komisija, ki bo ugotavljala politično odgovornost za domnevno pranje denarja v NLB med letoma 2008-11.

Pod zahtevo za ustanovitev komisije se je podpisala skupina poslank in poslancev SMC, prvopodpisani Jani Möderndorferjem pa je ob tem dejal: »Indici in informacije, ki jih imamo v zvezi z domnevnim pranjem denarja v naši največji banki, so tako veliki, da od nas zahtevajo odgovoren in takojšen odziv. Ker v okviru obstoječih preiskovalnih komisij nalog te preiskave ni mogoče izpeljati hitro in objektivno, je razumljivo, da smo v SMC predlagali ustanovitev nove.«

Komisija, ki naj bi z delom začela jeseni letos, bo preiskovala dejstva in okoliščine v zvezi z domnevnim pretakanjem denarja v NLB, Möderndorfer pa je ob tem dejal, da »želimo s to preiskavo pojasniti in ugotoviti vsa dejstva in okoliščine glede stanja domnevnega pranja denarja in financiranja terorizma, odgovornost nosilcev javnih funkcij in članov uprave ter nadzornega sveta NLB v domnevno vpletenost pranja denarja, ustreznost sistema NLB za učinkovito odkrivanje in vzpostavitev preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma, morebitno odgovornost nadzornika slovenskega bančnega sistema, Banke Slovenije v povezavi s tema kaznivima dejanjema«.

Vodja poslanske skupine SMC dr. Simona Kustec Lipicer pa je izpostavila širši kontekst nove parlamentarne preiskave. »Tako pranje denarja prek finančnih institucij kot financiranje terorizma sta kaznivi dejanji, ki ogrožata stabilnost in delovanje finančnih in nadzornih institucij ter posledično škodujeta stabilnosti in ugledu države.« Po njenem mnenju vse to vpliva na izgubo zaupanja v delovanje in ugled Slovenije v mednarodnem okolju, saj je »NLB v večinski državni lasti, domnevne transakcije pa namigujejo na domnevna ozadja, kjer bi lahko bili udeleženi tudi slovenski državljani«.
Kot tudi meni dr. Kustec Lipicer »morajo ljudje dobiti pojasnilo, na kakšen način in kaj je o domnevnih kaznivih transakcijah vedela tedaj vladajoča politika«.