Evropska sredstva za razvoj in nova delovna mesta – 55 milijonov evrov v petih letih

V petek objavljeni prvi razpis v okviru strategije pametne specializacije je pomemben korak v smeri povečanja konkurenčnosti in povezovanja deležnikov od znanosti in osnovnih raziskav do ustvarjanja dodane vrednosti na trgu, so danes v Ljubljani poudarili pristojni ministri.

Objava skupnega razpisa pomeni uresničitev enega pomembnih ciljev vlade, uspelo pa jim je zaradi povezovanja, je dejala ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj. “Ravno sodelovanje in povezovanje je cilj tega razpisa – povezati znanost, raziskovanje in gospodarstvo,” je dejala.

Gre za prvi razpis Evropskega slada za regionalni razvoj v okviru nove finančni perspektive za naložbe v rast in nova delovna mesta. “In temu je namenjeno naše sodelovanje – kako lahko raziskovanje, znanost in izobraževanje na eni strani skupaj z gospodarstvom ustvari takšne storitve produkte in rešitve, ki ne le zagotavljajo novo dodano vrednost trgu, ampak posredno ali neposredno nova delovna mesta,” je dejala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič.

Prvi sklop je vreden skupno 55 milijonov evrov, posamezen program pa bo lahko prejel največ šest milijonov evrov. Za leto 2016 je na voljo 16,5 milijona evrov, za leto 2017 170.000 evrov, za leto 2018 13,12 milijona evrov, za leto 2019 13,75 milijona evrov, za leto 2020 osem milijonov evrov, za leto 2021 pa 3,44 milijona evrov.

V okviru drugega sklopa bodo podjetjem nudili podporo od prototipa do prvega proizvoda. “Z razpisom želimo podpreti raziskave in razvoj tudi v zasebnih podjetjih,” je povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Za leto 2016 je razpisanih 12 milijonov evrov, skupno pa je v načrtu razpisati za 90 milijonov evrov pomoči. Z letošnjim razpisom nameravajo sofinancirati vsaj 24 inovativnih, raziskovalno-razvojnih projektov podjetij ali konzorcijev podjetij, ki se nanašajo na razvoj novih ali izboljšanih proizvodov, procesov ali storitev z visoko dodano vrednostjo in s tržnim potencialom. Posamezen projekt bo lahko pridobil od 100.000 do 500.000 evrov.

Minister želi, da bi razpis pripomogel k nadaljnjemu povezovanju med raziskovalnimi institucijami in gospodarstvom. “To je osnovni razlog, da smo razpis pripravili skupaj. Verjamemo, da bo sodelovanje preseglo razpisne okvire in se bo nadaljevalo tudi v poznejših fazah,” je dejal Počivalšek.

Gospodarsko ministrstvo letos sicer načrtuje objavo 25 razpisov v skupni vrednosti 47,5 milijona evrov. Prvih 11 razpisov bo objavljenih do konca marca, prek njih pa bo na voljo 30 milijonov evrov. Za celotno obdobje 2016-2023 bo prek razpisov na voljo 198,3 milijona evrov.