Ovinki v migracijskem pravu vodijo na nevarne poti

V Stranki modernega centra z zaskrbljenostjo spremljamo opozorila, s katerimi se v zadnjih dnevih v javnosti oglašajo tako policija kot varuhinja človekovih prav in nekatere nevladne organizacije. Nesporno je in to želimo posebej poudariti: Slovenija se z migrantsko krizo od jeseni leta 2015, ko je ta odjeknila v skrajnostih, pa do danes, sooča odgovorno in tako, kot to velevata slovenska in mednarodna zakonodaja. Ljudje, ki jih k nam privedejo nevarne in skrajno nehumane okoliščine, dobijo pri nas pravno varstvo in pomoč, kot smo jim jo dolžni dati kot ljudje in kot država.  

A izjave, dane iz različnih strani v zadnjih dnevih, vendarle kažejo na to, da vladavino prava nekateri razumejo zelo po svoje in zelo po potrebi. Tako kot smo v SMC pozorno spremljali očitke nevladnikov, ki so nakazovale na možnost na to, da se policija pri udejanjanju vladavine prava v primeru migrantov tu in tam odmika od doslednega varstva človekovih pravic, spremljamo tudi informacije, ki jih je posredovala policija in jih v eni od nevladnih organizacij niso zanikali ter kažejo na pomanjkljivo razumevanje prava na njihovi strani.  

Ne moremo se znebiti vtisa, da gre pri nemara povsem iskrenih namenih Pravno informacijskega centra, ki policiji sporoča imena ljudi, ki so ali pa nameravajo vstopiti v Slovenijo zato, da bi, kot so dejali sami, na ta način lažje nadzorovali delo policije, za težnjo po ustvarjanju nedopustnega pritiska na državne organe. 

S preskakovanjem korakov v postopkih namerno ali nenamerno slabšajo položaj ljudi, ki so se znašli v središču njihovih dejanj. To so migranti. Tisti, ki so k nam prišli iz neke druge države članice Evropske unije, imajo od take pravne podpore malo koristi. Mnogo več bi jo imeli, če bi sledili navodilom in postopkom organom policije.  

Vprašanje migrantov nima jasnega odgovora na vprašanje, kam bo novodobno begunstvo privedlo Evropo in kam pojmovanje Evrope kot najrazvitejšega in v smislu vladavine prava najdoslednejšega dela sveta. Ima pa jasen vzrok: to je zanikanje pravic in zanikanje prava.  

Ko gre za pravice, posebej človekove, je njihov edini zaveznik na dolgi rok vladavina prava.  

Zato pozivamo k razumu in vračanju na poti, ki jih naša država in razume in spoštuje in varuje.