Otvoritveni dogodek Digitalnega središča Slovenije

Trije ministri SMC, dr. Simona Kustec, Boštjan Koritnik in Zdravko Počivalšek so se 9.7.2021 udeležila otvoritve digitalnega središče Slovenije, ki bo v času predsedovanja Republike Slovenije Svetu EU med 1. julijem in 31. decembrom 2021 stal v prostorih BTC City Ljubljana.

 

To bo prostor, kamor bodo projektni partnerji vključevali najsodobnejša slovenska podjetja, ustanove in posameznike, omogočali povezovanje novih tehnologij s širšo javnostjo, ponujali izobraževalne programe za uporabo novih tehnologij za različne ciljne skupine, ter, kar je najbolj pomembno, predstavili slovensko znanje in tehnološki razvoj mednarodni skupnosti. Glavni namen projekta je promocija slovenskega gospodarstva tuji in domači poslovni javnosti v času predsedovanja Republike Slovenije Svetu EU na področju tehnologij za prihodnost, kot so: pametna mesta in skupnosti (v mesecu juliju), trajnostna družba in gospodarstvo (avgust), umetna inteligenca (september), 5G in kibernetska varnost (oktober), digitalizacija in digitalna transformacija (november), ter industrija 4.0. in robotika (december). Projekt je zamišljen tako, da bi bil vsak mesec v času predsedovanja EU namenjen eni izmed zgoraj naštetih tehnologij (vsebinski sklopi), tako da bi se tuji in domači javnosti predstavila slovenska podjetja s tega področja. S tem bi se bistveno povečala prepoznavnost slovenskega gospodarstva na področju tehnologij za prihodnost. »Priložnost, ki jo daje digitalno središče Slovenije, vidim kot platformo na kateri se moramo pogovarjati o novih vizijah in podobah znanja za prihodnost. Brez digitalne podpore se ne bi uspeli tako uspešno soočati z epidemijo, kot smo se in kot se bomo tudi še vnaprej«, je povedala ministrica Dr. Simona Kustec.

Minister Zdravko Počivalšek je poudaril, da gre za stičišče slovenskega razvoja in gospodarskega napredka, kjer bo v času predsedovanja širši javnosti omogočen stik z najnaprednejšimi tehnologijami, izdelki, storitvami in izobraževalnimi programi s področja novih tehnologij.
Zagon digitalnega središča je v teh mesecih toliko bolj pomembno, saj bomo v okviru predsedovanja Svetu EU naslavljali predvsem digitalni in zeleni prehod. Slednji je podlaga za prihodnost našega gospodarstva. Le tako bomo ostali konkurenčni in pripravljeni na bodoče krize. Naš ekonomski model mora biti odpornejši, hkrati pa digitalen, zelen in krožen, da bo naše gospodarstvo trajnostno naravnano.
Ker moč naše države definira gospodarska odpornost, zdravje naših podjetij, pozivam vsa podjetja, da tudi sama v največji meri prispevajo k temu, da to ne bo zgolj digitalno središče, temveč tudi poslovno vozlišče!
Minister Boštjan Koritnik pa je izpostavil, da se prava digitalna preobrazba začne z zaupanjem evropskih državljanov in podjetij, zato se zavedamo pomena dobrega ozaveščanja o vlogi digitalizacije in njenih orodij. Veselimo se Digitalnega središča ter vseh primerov dobrih praks, ki bodo tukaj prikazani.