Omizje v Ljubljani na temo ZZZDR s pravnimi strokovnjaki: Enakopravnost pomeni dostojanstvo posameznika

V okviru Kluba SMC je danes, 7. decembra, v Ljubljani potekalo omizje na temo novele ZZZDR. Gostje so bili predsednik DZ in podpredsednik stranke dr. Milan Brglez,  minister za pravosodje mag. Goran Klemenčič, nekdanja ustavna sodnika  mag. Matevž Krivic in dr. Ciril Ribičič ter predavateljica na FDV dr. Barbara Rajgelj. Omizje je povezoval dr. Nejc Brezovar.

Dr. Brglez je uvodoma dejal, da je njegovo stališče do novele pozitivno, zato je tudi glasoval za to novelo: “Moj glas je zelo jasen in z veseljem se bom izrekel ZA tudi na samem referendumu.”

Mag. Klemenčič je dejal, da verjame, da to ni ne pravno, ne politično, ne cerkveno vprašanje, kot ga včasih na skrajnih polih predstavljajo eni in drugi, kar je sicer legitimno, ampak da gre za vprašanje človekovega dostojanstva. “Ali smo drugi, ki mislimo drugače, pripravljeni nekomu priznati minimalno stopnjo tolerance?” Dejal je, da upa, da se bodo vsi ljudje zavedali, da to ne sme postati klasična delitev na leve in desne, da so tako ureditev sprejele druge, tradicionalno konservativne države in “svet se drugi dan ni podrl”. Izpostavil je tudi, da ne gre za otroke, če pa že, gre za tiste otroke, ki so drugače spolno usmerjeni. “Tudi ni cerkveno vprašanje, ker sem sam katolik z vsemi tremi zakramenti,” je poudaril. Vsak, ki bo šel na referendum, naj se vpraša, ali smo nekomu drugemu pripravljeni priznati, da si zasluži toliko dostojanstva, kot ga imamo sami.”

Pravosodni minister se je dotaknil tudi posvojitve otrok: “Posvojitev otrok nikjer ni pravica, za to so ločeni postopki. Posvojitev je redkost, tega je izjemno malo in postopki so izjemno zapleteni. S tem, da gre za otroke, se enostavno ne strinjam.”

Nekdanji ustavni sodniki dr. Ribičič je dejal, da podpira novelo tako iz načelnih kot iz taktičnih razlogov in prav tako kot mag. Klemenčič pred njim izpostavil dostojanstvo: »Ko govorimo o dostojanstvu govorimo o osebnem dostojanstvu. Dostojanstvu vsakega posameznika, ki ima do njega pravico in temu daje ustavno sodišče veliko pozornost.« Kot drugo je v zvezi z načelnimi razlogi izpostavil urejanje vprašanja enakopravnosti istospolno usmerjenih, ki je dobra tudi za večino: “Če ima vsakdo pravico, če se počuti enakopravnega, zaželenega, nediskriminiranega, je to pomembna vrednota za vse, ne le za tiste na katere se nanaša. To je pomembna vrednota za vse.”

Profesorica dr. Barbara Rajgelj je pojasnila, da je novela, ki je v veljavi danes, stara že skoraj 40 let. Izpostavila je primer ureditve v ZDA, kjer pa je velika razlika v tem, da so bile tam posvojitve v istospolnih zvezah možne že veliko prej, preden so omogočili poroke istospolnih parov. Vprašanje posvojitev tam ni bilo povezano z omogočanjem zakonske zveze med dvema istospolnima osebama. V Sloveniji pa so bili nasprotniki enakosti zakonskih zvez osredotočeni na vprašane posvojitve tudi pred tremi leti, ko so zakon že enkrat zavrnili, čeprav je bil kompromisen.

Pojasnila je, da istospolne skupnosti že obstajajo, pripisati jim je treba še pravice. Izpostavila je tudi sodno prakso v Avstriji, kjer so v zadnjih dveh letih dosegli to, da imajo partnerke v istospolnih zvezah pravico do oploditve, januarja pa je bilo sprejeto tudi, da imajo istospolni partnerji možnost do skupne hkratne posvojitve. Ustavno sodišče je reklo, da ne obstajajo več tehtni razlogi, ki bi to onemogočali. Dr. Rajgelj je izrazila prepričanje, da je v Sloveniji čas zrel za potrditev novele zakona.

Mag. Matevž Krivic, nekdanji ustavni sodnik, je dejal, da stvar ni tako preprosta, in da se strinja z izhodiščem, ki ga je podal mag. Klemenčič glede odprave neenakopravnosti, za kar se 100% zavzema. “To je tisti bistveni razlog, za katerega bom, kljub pomislekom proti dvema točkama tega zakona, absolutno glasoval za,” je pojasnil.  Izrazil pa je pomislek glede posvojitve, ki je posebna tema in meni, da bi o morali reševati ločeno, da bi to vprašanje dozorelo. Sicer pa je dejal, da zakon kljub nekaterim pomislekom podpira, ker rešuje izjemno veliko neenakosti na različnih področjih.