Okrogla miza o 3. razvojni osi, minister dr. Gašperšič: Z izgradnjo bi lahko pričeli v letu 2018 – 2019

V ponedeljek, 26. oktobra, je LO SMC Bela krajina, v dvorani metliškega hotela Bela krajina organiziral okroglo mizo na temo 3. razvojne osi in problematike državnih cest in gospodarstva v Beli krajini. Prisoten je bil minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič, z ministrstva za gospodarstvo oziroma Direktorata za regionalni razvoj Marko Drofenik. Omizje je povezovala sekretarka LO SMC Bela krajina Vesna Žist, vlogo voditelja pa je prevzel Tomaž Kordiš, direktor GZ Dolenjske in Bele krajine.

Dvorana je bila polna, kar dokazuje, koliko pomeni 3. razvojna os prebivalcem Bele krajine, ki je bila dve desetletji povsem zapostavljena. Stanje na področju infrastrukture ni dobro, povezava z Novim mestom in avtocestnim križem pa slabo dostopna. Dogodka sta se udeležili obe belokranjski županji Polona Kambič iz Semiča in Mojca Čemas Stjepanovič iz Črnomlja ter metliški župan Darko Zevnik. Župan Novega mesta Gregor Macedoni je upravičil svojo prisotnost, je pa v razpravi sodeloval njegov pooblaščenec. Opozoril je na povezanost s Hrvaško in BIH, saj bi na ta način lahko pridobili tudi evropska sredstva.

Glede izgradnje 3. razvojne osi v južnem delu je minister  dr.Gašperšič dejal: “V letošnjem letu bi se naj zaključile arheološke raziskave, kar pomeni, da bi še pred koncem leta sprejeli prostorski plan in umestitev trase. Če ne bo težav z odkupom zemljišč, bi se pričelo z izgradnjo v letu 2018 – 2019. Izgradnja bo potekala v dveh etapah, najprej do Revoza in nato naprej v Belo krajino, vključno s predorom. Južni krak bo gradil DARS.”

Veliko besed je bilo namenjenih tudi državnim cestam. Minister je dejal, da se zaveda slabega stanja, je pa dinamika na tem področju v veliki meri odvisna od sprejetja bencinskega centa, saj sredstva iz proračuna ne zadostujejo za izgradnje, temveč samo za vzdrževanje obstoječe infrastrukture. Generalni direktor DRR na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo pa je pojasnil plane pomoči gospodarstvu na področju Bele krajine. Dogodka se je sicer udeležil tudi vodja sekretariata Iztok Štefanič.

Foto: Rudi Vlašič