Premier dr. Cerar po bombnih napadih v Bruslju: Še močneje bomo zagovarjali vrednote evropske družbe – demokracijo, človekove pravice, strpnost, solidarnost in mir

Predsednik vlade dr. Miro Cerar, predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez in vodja poslanske skupine SMC dr. Simona Kustec Lipicer so se odzvali na današnje bombne napade v Bruslju.

Premier dr. Miro Cerar:

“Današnji napadi v Bruslju ne vplivajo neposredno na varnostne razmere v Sloveniji. Trenutno ni podatkov, ki bi zahtevali dvig stopnje ogroženosti naše države zaradi terorizma. Glede na razpoložljiva dejstva po današnji oceni stopnja ogroženosti ni povečana, so pa pristojni organi močno povečali budnost in aktivnosti. Slovenski organi so tudi v stalnem stiku in sodelujejo z organi drugih držav v soseščini in Evropi.

Z napadi v Bruslju so danes znova napadene temeljne vrednote evropske družbe – vrednote demokracije, človekovih pravic, strpnosti, solidarnosti in miru. Te vrednote bomo po današnjih dogodkih zagovarjali še naprej in še odločneje.”

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez:

“Današnji bombni napadi v Bruslju so nizkotno in zavržno dejanje tistih, ki želijo zasejati strah in paniko ne samo med prebivalci Bruslja, ampak med vsemi nami, državljani in državljankami Evropske unije. Napadi niso usmerjeni samo proti nam, ampak predvsem proti vrednotam demokracije, svobode, solidarnosti in proti vrednotam človekovih pravic, torej, proti vrednotam, ki jih živimo, v katere trdno in še naprej verjamemo. Te vrednote so tisto, kar nam želijo napadalci vzeti.

Kot predsednik Državnega zbora in kot državljan Evropske unije lahko zatrdim, da si teh, skozi stoletja pridobljenih in priborjenih vrednot ne bomo pustili vzeti. Ne, napadi, ki se dogajajo v zadnjih letih in tudi v zadnjih dneh, nam ne bodo vzeli poguma. Nasprotno. Zaradi njih bomo med seboj še bolj povezani, predvsem pa še bolj zavezani svobodi in demokraciji, človekovim pravicam in solidarnosti.

V imenu Državnega zbora in v svojem imenu vsem svojcem žrtev izrekam iskreno sožalje, poškodovanim, med katerimi je tudi naš diplomat, pa želim čimprejšnje okrevanje.”

Vodja poslanske skupine SMC dr. Simona Kustec Lipicer:

“Najprej bi želela izraziti iskreno sožalje vsem žrtvam in svojcem. Poleg države Belgije je bila danes napadena celotna Evropska skupnost. Globoko sem pretresena nad strahopetnim in zahrbtnim dejanjem, ki pomeni napad na temeljne evropske civilizacijske vrednote svobode, miru in varnosti. Konflikte in nesporazume je potrebno reševati z argumentiranim dialogom in ne s silo, vsekakor pa v smeri zagotavljanja varnosti in spoštovanja evropskih vrednot.

Prav takšna je tudi prva naloga in odgovornost slovenske države. Tako kot do sedaj, bomo vsem prebivalcem Slovenije zagotavljali pogoje za varno, strpno in nemoteno življenje in skupaj z drugimi evropskimi državami enotno stopili v bran miru, svobodi in varnosti na evropskih tleh.”

CELOTNA VIDEO IZJAVA