Odziv SMC po objavi odločitve Ustavnega sodišča Republike Slovenije

Po odločbi Ustavnega sodišča RS, ki je ugotovila ustavna neskladja zakona o referendumu in ljudski iniciativi ter dela zakona o volilni in referendumski kampanji, je pred nami odločitev vrhovnega sodišča glede referendumskega postopka v primeru zakona o drugem tiru, ki jo bomo v SMC spoštovali.

Želimo si, da ”drugi tir ne ostane pokopana zgodba, saj to pomeni, da nas na transportnem zemljevidu ne bo,” je ob odločitvi Ustavnega sodišča RS danes komentiral dogajanje predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar. Kot je še dodal, razume, ”da je do odločitve ustavnega sodišča prišlo, je pa nenavadno, da je bil zakon, ki je veljal praktično od začetka osamosvojitve in smo po njem izvedli na desetine referendumov, v tem primeru prvič na preizkusu ustavnosti.”

O sami vsebini odločbe ustavnega sodišča se je danes izrekel tudi predsednik Državnega zbora RS, dr. Milan Brglez, ki je poudaril, da je ”vprašanje o popravku referendumske zakonodaje stvar predlagatelja, tj. vlade, ki je v tem mandatu že poskušala popraviti ZRLI, a pri tem žal ni bila uspešna.” Pri tem je dodal, da je zanj osebno problematična 5. točka izreka sodbe, kjer ustavno sodišče pravico državnega zbora za razpis referenduma, ki jo DZ ima skladno z 22. členom ZRLI, prenaša na Državno volilno komisijo. ”To derogacijo pristojnosti DZ bo v prihodnje težko odpraviti in popraviti, bo pa imela tudi posledice na zaupanje v politične institucije”, dodaja dr. Brglez. ”Glede na to, da razpis referenduma ni samo tehnično vprašanje, ampak tudi vsebinsko in politično, menim, da je ustavno sodišče s to odločitvijo naredilo korak predaleč, kar se odraža v izvotlenju pristojnosti državnega zbora, da razpiše referendum,” je še izpostavil. Pri tem pa opozarja, da je odločitev ustavnega sodišča toliko bolj nenavadna, če upoštevamo dejstvo, da ni razveljavilo 22. člen ZRLI.