Odziv SMC na predlog ustavne obtožbe zoper predsednika vlade

V poslanski skupini SMC predlagane ustavne obtožbe zoper predsednika vlade ne bomo podprli, saj menimo, da je vložena v nasprotju z namenom tega instituta, hkrati pa v ničemer ne prispeva k iskanju zakonodajnih rešitev, ki bi ustavno odločbo uresničile. Še več: ustavna obtožba predvsem otežuje morebitno konstruktivno sodelovanje in nadalje neti ideološki boj.

V SMC zagovarjamo, da je odločitve ustavnega sodišča potrebno spoštovati, tudi konkretno odločbo v povezavi s financiranjem obveznega programa v zasebnih šolah. Zato je tudi bivša ministrica dr. Maja Makovec Brenčič v prejšnjem mandatu pripravila spremembe ZOFVI, ki bi omogočile polno uresničitev odločbe Ustavnega sodišča. Žal novela zakona ni bila sprejeta, tudi zaradi nasprotovanja SDS.

SMC svojega mnenja ni spremenila: odločbo ustavnega sodišča moramo uresničiti in to pričakujemo tudi od koalicijskih partnerjev. Zadovoljni smo, da dosedanji pogovori kažejo, da bi tokrat politične volje lahko bilo več. V SMC bomo podprli vsako ustavno skladno rešitev, ki bo šla v smeri zagotavljanja večje kakovosti obeh delov našega izobraževanja – javnega in zasebnega.