Odziv predsednika SMC in zunanjega ministra dr. Cerarja na proslavo v Bazovici

Zgodovina območja ob meji, zgodovina Primorcev je težka. Fašizem je pustošil po slovenskem ozemlju in pustil rane in bolečino. Evropska unija je zrasla na liberalnih vrednotah, na preprečevanju totalitarizmov, režimov, ki so tlačili svoje državljane ali državljane tujih držav.

🇸🇮🇮🇹 Zgodovina območja ob meji, zgodovina Primorcev je težka. Fašizem je pustošil po slovenskem ozemlju in pustil rane in bolečino. Evropska unija je zrasla na liberalnih vrednotah, na preprečevanju totalitarizmov, režimov, ki so tlačili svoje državljane ali državljane tujih držav. Zato so besede predsednika evropskega parlamenta Antonio Tajani nedopustne, na kar ga bom opozoril v pismu.➡️ Več: https://bit.ly/2N414BeSlovenian Ministry of Foreign Affairs / Ministrstvo za zunanje zadeve RS Stranka SMC

Objavil/a Dr. Miro Cerar dne Ponedeljek, 11. februar 2019

Prav tako je EU zrasla na preprečevanju sovraštva med narodi in državami. Zato so besede predsednika Evropskega parlamenta nesprejemljive, saj je vsakršno potvarjanje zgodovinskih dogodkov na obmejnem prostoru Sloveniji in Italije nedopustno.

Zgodovino je treba prepustiti zgodovinarjem in ne aktualni politiki.  Italija in Slovenija sta leta 2000 pripravili skupno poročilo Slovensko-italijanski odnosi v prvi polovici prejšnjega stoletja. To poročilo zgodovinarjev je stvar razumevanja zgodovinarjev obeh strani in temelj za razumevanje zgodovine našega območja.

Poklon vsem žrtvam pa je temeljno civilizacijsko dejanje, ki je povezano z vrednotami sprave in sožitja med narodi.

Kot minister za zunanje zadeve bom predsedniku Antoniu Tajaniju poslal pismo, v katerem ga bom spomnil na skupni dokument iz leta 2000 ter ga opomnil na nedopustnost njegovih izjav.