Odziv ministrice dr. Simone Kustec na interpelacijo

»Interpelacija je pričakovana, saj jo je del opozicije v paketnih poskusih menjave vlade napovedoval že nekaj časa. Sprejemam jo kot priložnost, da ponovno pojasnim aktivnosti MIZŠ v času trajanja mojega mandata. Prav poseben poudarek pri tem bo namenjen kriznemu odzivanju na polju izobraževanja, znanosti in športa ob samem prevzemu zatečenega stanja prejšnje vlade ter seveda odgovorih na Covid razmere. Zgolj in samo z dejstvi bom pokazala, kaj vse smo skupaj s sodelavci na MIZŠ in v sodelovanju z zunanjimi skupinami dosegli in prepotrebnega premaknili za nadaljnji razvoj na polju vzgoje in izobraževanja ter športa v slabem letu. Interpelacijske očitke bom z argumenti in dejstvi odločno zavrnila.

Naj pa ob tem ponovno spomnim vse nas, da so razmere, povezane z bojem proti virusu še vedno izjemno resne in zahtevne in da je prava pot za iskanje skupnega odziva in odgovora nanje v odgovorni družbi konstruktivni dialog, spoštovanje, razumevanje in dosledno spoštovanje ukrepov. To so odgovori za vrnitev k poznanemu in običajnemu času«.

 

Prihodnji teden odprtje vseh vrtcev in pouk v šoli za vse učenke in učence prve triad:

Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih. S spremembami in dopolnitvami odloka je odpravljena omejitev zbiranja v vrtcih in osnovnih šolah za učence od 1. do 3. razreda, ne glede na statistično regijo. Prav tako izjeme, ki se nanašajo na študente, niso več vezane na statistične regije. To pomeni, da so v višjih strokovnih šolah ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih dovoljene laboratorijske vaje in individualni pouk.

Vlada Republike Slovenije je na dopisni seji dala soglasje k vsebini razpisa za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe za študijsko leto 2021/2022. Tako bo skupaj na voljo 18.520 vpisnih mest za vpis v 1. letnik za redni in izredni študij, in sicer 16.155 mest za državljane Republike Slovenije in držav članic EU in 2.365 mest za Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce iz držav, ki niso članice EU.

Zaključil se je dvodnevni dogodek portugalskega predsedstva Svetu EU, na katerem so EU ministri za raziskave sodelovali na dogodku ob zagonu novega programa za raziskave in inovacije Obzorje Evropa ter na neformalnem zasedanju, kjer so razpravljali o karierah raziskovalcev. »Ko gre za privlačnost raziskovalnega okolja, sta škarje in platno v rokah držav članic, in v Sloveniji se tega dobro zavedamo. Zato smo ustanovili tako imenovano reintegracijsko shemo – Program Aleša Debeljaka, s katero želimo čim več raziskovalcev, ki se izobražujejo in pridobivajo izkušnje v tujini, privabiti domov. Ključ do odličnosti je v ustvarjanju dobrih priložnosti za raziskovalce doma,« je izpostavila ministrica in povedala, da bo to vprašanje tudi eno izmed prednostnih na področju znanosti in raziskav v času predsedovanja Svetu EU v drugi polovici leta.

Objavljen je Razpis za vpis v višje strokovno izobraževanje v študijskem letu 2021/2022. Hkrati z njim je objavljen tudi razpis za sprejem študentov višjih šol v dijaške domove. 47 višjih strokovnih šol, 29 javnih in 18 zasebnih, od tega dve s koncesijo, je skupno za študijsko leto 2021/2022 razpisalo 11.934 vpisnih mest, kar je nekoliko več kot lani.