Odziv dr. Mira Cerarja na poročanje Spiegla: “Gre za potrditev ocene, da Evropska komisija ni opravila vloge varuhinje pogodb EU”

Predsednik stranke SMC in minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se je odzval na pisanje tednika Spiegl o mnenju pravne službe Evropske komisije, da bi moral Bruselj podpreti slovenski predlog tožbe Hrvaške zaradi kršitve prava EU. Predsednik je dogajanje komentiral tudi v oddaji Dnevnik, prispevek si lahko ogledate TUKAJ.

Navedeno potrjuje oceno, ki jo je dr. Miro Cerar podal tik po izteku roka za implementacijo arbitražne razsodbe, da Evropska komisija ni opravila svoje vloge kot varuhinje pogodb EU.
 Vse to potrjuje tudi, da ni druge poti, kot da obe državi pristopita k uresničitvi (implementaciji) razsodbe.

Spomniti velja, da je slovenska stran hrvaški pred meseci že predlagala ustanovitev mešane demarkacijske komisije, ki bi olajšala življenja ljudi ob meji. Kot drugo pa lahko počakamo na razsodbo še enega sodišča. Če ne prej, bo takrat jasno, da neizvršitev odločbe s strani Hrvaške pomeni ne le kršitev mednarodnega prava, pač pa tudi pravnega reda EU. Sosednja Hrvaška bo takrat primorana pristopiti k implementaciji.

V duhu dobrososedskih odnosov in spoštovanja skupnih evropskih temeljev pa predvsem izražamo upanje, da bo sosednja Hrvaška sedaj vendarle prenehala s kršitvami prava EU, zlasti na morju, in pristopila k implementaciji arbitražne razsodbe.