Odziv dr. Cerarja na odločitev o Venezueli

Minister za zunanje zadeve in predsednik SMC dr. Miro Cerar se je iz Washingtona, kjer se udeležuje zasedanja Globalne koalicije v boju proti Islamski državi, odzval na odločitev, da se vlada danes ni seznanila z Informacijo o stališču Republike Slovenije do razmer v Bolivarski republiki Venezueli. Odziv objavljamo v celoti.

Obžalujem, da je venezuelska kriza postala predmet notranje političnih obračunavanj v Sloveniji, kar zavira sprejetje mednarodno gledano pomembnih odločitev.

Ministrstvo za zunanje zadeve je svojo nalogo opravilo in vladi poslalo v obravnavo kvalitetno gradivo, pripravljeno na podlagi trdnih argumentov in pereče humanitarne krize, ki se bo z odlašanjem samo še poslabšala.

Ob tem velja poudariti, da je 22 držav EU takšno odločitev sprejelo praktično v enem dnevu. Pri tej odločitvi gre za prepoznanje predsednika Nacionalne skupščine Juana Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele, z namenom čimprejšnje izvedbe svobodnih, poštenih in demokratičnih predsedniških volitev.

Kot minister za zunanje zadeve za temi argumenti trdno stojim in sem jih kadarkoli pripravljen predstaviti tudi Državnemu zboru in širši javnosti.