Odziv dr. Cerarja na izrečene besede britanskega zunanjega ministra Hunta

Predsednik SMC in zunanji minister dr. Miro Cerar je v četrtek, 21. februarja, na delovnem srečanju gostil britanskega zunanjega ministra in poslanca Jeremyja Hunta. Na tiskovni konferenci po srečanju je zunanji minister Hunt izrekel nekaj nesutreznih besed. V nadaljevanju preberite odziv dr. Cerarja.

Zunanji minister Združenega kraljestva Jeremy Hunt se je prišel v Slovenijo pogovarjat o prihodnosti. O odnosih s Slovenijo in ostalimi članicami EU po odhodu Združenega kraljestva iz Evropske unije. O pravicah naših državljanov, ki bodo po Brexitu še naprej živeli v Veliki Britaniji, in pravicah Britancev, ki živijo v Sloveniji. Minister Hunt je na delovnih pogovorih izrekel kompliment gostiteljici in Slovenijo označil kot primer “vzorčne države” in pri tem izpostavil pomen našega uspešnega prehoda iz države naslednice nekdanje Jugoslavije v demokratično, razvito državo, ki je postala polnopravna država Evropske unije.  V pogovorih delegacij  je o Sloveniji govoril kot o državi partnerici, s perspektive Združenega kraljestva kot enega od arhitektov miru po drugi svetovni vojni. Zato se med njegovim javnim nastopom na srečanju z novinarji nisem želel odzvati in ga kot gosta prekinjati.
Žal je pri oceni o sovjetskih vazalih šlo za neustrezen in napačen izraz. Obiskov britanskih voditeljev smo vedno veseli in jih bomo veseli tudi po Brexitu in z britanskim kolegom bom ob prvi priložnosti, ob robu zasedanja ministrov EU, govoril tudi o tej zadevi in ga kolegialno podučil o naši preteklosti. In prepričan sem, da v prihodnje ne bo prihajalo do  podobnih retoričnih nerodnosti.