Očitki interpelacije temeljijo na nerazumevanju zakonitega dela policije

V Poslanski skupini SMC menimo, da ministrici za notranje zadeve v primeru Haradinaj ni mogoče očitati niti subjektivne niti objektivne odgovornosti, zato njene interpelacije ne bomo podprli. Ministrica uživa soglasno podporo in zaupanje poslanske skupine.

V poslanski skupini SMC razloge za interpelacijo ministrice za notranje zadeve kategorično zavračamo. Vodja poslanske skupine dr. Simona Kustec Lipicer poudarja: »Interpelacije sploh ni mogoče jemati resno, ministrici pa ne gre očitati kakršnekoli objektivne ali subjektivne odgovornosti glede aretacije nekdanjega kosovskega premierja Ramusha Haradinaja.« Kustec Lipicerjeva je v izjavi za medije dejala tudi, da so očitki ministrici utemeljeni na nerazumevanju zakonitega dela policije in nedostojnem poskusu diskreditacije ministrice. »Takšna interpelacija po našem mnenju meče slabo luč na celoten državni zbor, zato smo v največji poslanski skupini ministrici zagotovili, da jo bomo soglasno podprli,« je še dejala.

Takšna interpelacija po našem mnenju meče slabo luč na celoten državni zbor, zato smo v največji poslanski skupini ministrici zagotovili, da jo bomo soglasno podprli.

Skozi do sedaj slišana stališča in razpravo pa v PS SMC žal ugotavljamo še, da je institut interpelacije v tem primeru neprimerno uporabljen za naslavljanje vsebin, ki niso predmet interpelacije, za osebno diskreditacijo ministrice in končno nižanje že tako slabega ugleda Državnega zbora.

Kot notranja ministrica se ne bom nikoli in pod nobenimi pogoji vmešavala v delo policije.

Vesna Györkös Žnidar je poudarila, da je slovenska policija v primeru zadržanja nekdanjega kosovskega premiera Haradinaja svoje delo opravila zakonito in strokovno, ko je osebo pod veljavnim mednarodnim razpisom iskanja privedla v nadaljnji postopek odločanja pred pristojnim pravosodnim organom. Pojasnila je tudi: »Vsebina interpelacije se manifestira najmanj, kot nerazumevanje zakonitega dela policije, ki v fazi izvajanja mednarodnih tiralic izvede samo privedbo pred pristojni pravosodni organ. Ta nato v celoti prevzame vodenje postopka, na kar ministrica za notranje zadeve v izogib moralnemu hazardu ne more in niti ne sme nikakor vplivati.« Ministrica poudarja, da danes v zboru absolutno pričakuje podporo in da to “ni interpelacija v imenu ljudstva, pač pa interpelacija SDS”. Zavezala se je, da se sama kot notranja ministrica ne bo “nikoli in pod nobenimi pogoji vmešavala v delo policije”.