Obsojamo sramotno dejanje in zlorabo Državnega zbora ter zahtevamo odstop predsednika Odbora za obrambo

Na 44. nujni seji odbora za obrambo, dne 7. 12. 2016 se je zgodil dogodek brez primere, ki ga globoko obsojamo in zahtevamo takojšnje ukrepe. Čeprav se je na sejah odbora za obrambo v času vodenja odbora pod predsedovanjem poslanca SDS Žana Mahniča že večkrat zgodilo in dogajalo marsikaj, kar je v nasprotju z dobro prakso vodenja sej delovnih teles v državnem zboru in kar je v nasprotju s Poslovnikom Državnega zbora, pa je tokratno dejanje mladega kolega šlo čez vse mere spodobnega, kulturnega, človeškega in sprejemljivega. Mladi kolega je s svojim obnašanjem razžalil vse, ki so na kakršenkoli način aktivno sodelovali v slovenski osamosvojitveni vojni leta 1991.

Marjan Dolinšek, podpredsednik Odbora za obrambo: »Osebno sem prizadet in ogorčen nad izrečenimi besedami »o petokolonaših in o nasprotnikih osamosvojitve«, ki so bile namenjene tudi meni. Kot zaveden domoljub ter aktiven veteran vojne za Slovenijo ne bom mirno gledal, kako nekdo, ki je bil v času, ko sem s svojimi soborci branil Kum, star manj kot dve leti, deli subjektivne, žaljive in neresnične sodbe, še posebej s svojega položaja moči (kot predsednik parlamentarnega odbora za obrambo) in jasno kaže na nespoštovanje do osamosvojitvene vojne in omalovažuje to, za Slovence državotvorno dogajanje in vse nas, ki smo pri tem aktivno in uspešno sodelovali. Moja nadaljnja dejanja bodo usmerjena v preprečevanje nedopustnih zlorab tako pri delovanju parlamenta kot pri izkrivljanju dejstev o osamosvojitveni vojni. To je sramotno dejanje in zloraba Državnega zbora.«

Kaj se je zgodilo? Poslanci koalicije smo zaradi mnenja, da obravnavana tema ni primerna za politično razpravo, ampak je stvar izključno vojaške stroke, sejo v skladu s Poslovnikom Državnega zbora obstruirali. Po napovedani obstrukciji in odhodu poslancev koalicije iz dvorane, se je predsednik Odbora za obrambo Žan Mahnič odzval z besedami (prepis iz magnetograma):

»Zdaj, postopkovni predlog tako kolega Pojbiča kot kolegice Anje Bah Žibert bom upošteval, seveda bomo sejo nadaljevali. Koalicijski poslanci pač sejo bojkotirajo, to je njihova pravica. Zdaj če je glavni razlog to, da želiš biti doma pri desetmesečnem sinu, potem gospodu Škobernetu svetujem, da naslednjič na volitvah enostavno ne kandidira. Poglejte, tudi meni se kdaj ne da biti tukaj notri 16, celo 17 ur ali pa kdaj še kakšno uro več, pa poslušati razprave koalicijskih poslancev in gledati kako uničujejo to državo, ampak ljudje me za to plačajo za to so me izvolili, to sem vedel, to sem se obvezal preden sem šel kandidirati, in zato tukaj moram biti. Razumem pa kolege, koalicija razpada, korupcija v državi se razrašča, Slovenska vojska propada iz dneva v dan, tako da je težko poslušati takšne in drugačne razprave. Je pa lepo zopet imeti sejo brez petokolonašev in tistih, ki so bili proti slovenski osamosvojitvi, tako da smo tukaj tisti, ki se nam gre za Slovenijo, tisti, ki se nam gre za vojsko in to je Slovenska demokratska stranka.«

Zaradi vsega navedenega zahtevamo, da Žan Mahnič odstopi s položaja predsednika Odbora za obrambo državnega zbora, saj je s svojimi dejanji in besedami pokazal, da temu položaju ni dorasel, ne premore zahtevane odgovornosti, znanja in izkušenj. Še posebej pa si ne smemo dovoliti, da tako nezrela oseba predstavlja tako pomembno državotvorno področje v imenu vseh poslank in poslancev ter vseh državljank in državljanov Republike Slovenije.

Poslanci SMC člani Odbora za obrambo:

Marjan Dolinšek
Erika Dekleva
Aleksander Kavčič
Marko Ferluga