Premier dr. Cerar ob obisku Vlade na Savinjskem: Sloveniji želimo dobro, zato delamo premišljeno, korak za korakom, da bodo dobre rešitve ostale.

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je z ministricami in ministri mudil na Savinjskem, kjer je potekal vladni regijski obisk. Obisk je začel s športnicami in športniki judo kluba »Z dežele« Sankaku v Celju, ga nadaljeval z ogledom proizvodnje v Pivovarni Laško Union, se srečal z gasilkami in gasilci ter obiskal Regijski center za obveščanje Celje. Sledil je še obisk družinskega podjetja Tajfun Planina, delovni dan pa se je zaključil s košarkarsko tekmo med predstavniki vlade in ekipo županov in gospodarstvenikov Savinjske. Drugi dan je premier dr. Cerar zjutraj vodil delovni posvet vlade, na katerem so največjo pozornost namenili gospodarskemu razvoju, infrastrukturi, zdravstvu, okolju in poplavni varnosti v regiji. Predsednik vlade je v nadaljevanju obiskal podjetja Unior Zreče, Tehnos in BSH Hišni aparati Nazarje, šolsko delavnico Srednje poklicne in strokovne šole Zreče ter se na kosilu srečal z mladimi športniki. Regijski obisk je premier dr. Cerar zaključil s članicami in člani SMC v Narodnem domu Celje.

Predsednika vlade dr. Cerarja so za začetek obiska toplo sprejeli športnice in športniki judo kluba »Z dežele« Sankaku Celje pod vodstvom Marjana Fabjana, ki so mu razkazali svoje prostore ter ga seznanili s potekom treninga. Predsednik vlade je s športniki in trenerji izmenjal poglede o razvoju slovenskega športa in izrazil veselje in ponos zaradi izjemnih uspehov, ki jih slovenski judoistke in judoisti dosegajo v svetovnem merilu. Izpostavil je, da je vlada aktivna podpornica slovenskega športa, kar kaže tudi s konkretnimi ukrepi, kot sta npr. nov Zakon o športu in dodatna sredstva v okviru Letnega programa športa za leto 2017. »V čast mi je, da sem danes z našimi uspešnimi športniki in gospodom Fabjanom, ki mu izrekam priznanje in spoštovanje za njegovo humano delo, saj namreč ne samo, da pripravlja naše tekmovalce, ki dosegajo največje uspehe, temveč za mnoge tudi skrbi in jim pomaga, ko doma nimajo ustreznih pogojev,” je dejal premier Cerar v izjavi medijem ob robu obiska.

V okviru obiska je premier, skupaj s poslanko SMC Janjo Slugo, obiskal tudi Regijski center za obveščanje Celje, kjer so mu predstavili delovanje centra ter izvedli simulacijo intervencije. Srečal se je tudi s predstavniki regijskih gasilskih zvez in prostovoljnih gasilskih društev. Na srečanju so pozornost namenili tudi poplavni varnosti v regiji, saj kljub znatnemu napredku nekatera območja ostajajo poplavno ogrožena. Premier dr. Cerar se je predstavnikom centra za obveščanje in gasilcem zahvalil za njihovo požrtvovalnost in vsakodnevno nudenje pomoči ljudem v stiski.

Na programu predsednika vlade sta bila tudi obiska dveh podjetij – Pivovarne Laško Union v Laškem, vodilnem slovenskem proizvajalcu pijač, in družinskega podjetja Tajfun Sevnica, ki je eno največjih svetovnih proizvajalcev gozdarske mehanizacije. Obiska sta namenjena predvsem izmenjavi mnenj in predlogov s strani vodstev podjetij in seznanitvijo z njihovim poslovanjem. V obeh podjetjih je sledil tudi ogled proizvodnje in srečanje z zaposlenimi.

Premierjev delovni dan se je zaključil v Šentjurju, kjer se je odvila košarkarska tekma med vladno ekipo in ekipo županov in gospodarstvenikov Savinjske. Vladno ekipo je vodil kapetan Cerar, na njeni strani pa sta kot posebna gosta zaigrala tudi legendi slovenske košarke Rašo Nesterović in Marko Milič.

https://twitter.com/MiroCerar/status/862005299305218049

https://twitter.com/StrankaSMC/status/861999540488065024

Del vladne ekipe, na čelu z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom, se je udeležil omizja na temo krožnega gospodarstva v Velenju. Poleg državnega sekretarja Klemna Potiska so se omizja udeležili tudi poslanec Saša Tabaković, predsednica LO Šaleške doline Breda Kolar in mnogi članice in člani SMC. Na omizju so izpostavili pomen krožnega gospodarstva za Slovenijo, kot možnost ustvarjanja novih delovnih mest in mnogih drugih priložnosti za nova podjetja ter inovacije.

Po zaključku omizja se je vladna ekipa, skupaj s poslancem Tabakovićem in predsednico LO Kolar, udeležila še pogovora na Medpodjetniškem izobraževalnem centru v Velenju.

Drugi dan delovnega obiska je predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar začel z delovnim posvetom vlade, na katerem so največjo pozornost namenili gospodarskemu razvoju, infrastrukturi, zdravstvu, okolju in poplavni varnosti v regiji.

Predsednik vlade je v nadaljevanju obiskal podjetja Unior Zreče, Tehnos in BSH Hišni aparati Nazarje, šolsko delavnico Srednje poklicne in strokovne šole Zreče ter se na kosilu srečal z mladimi športniki.

Vsa tri podjetja, ki jih je danes obiskal premier dr. Cerar, so v veliki meri izvozno naravnana. Po ogledih proizvodenj in srečanj z vodstvi je predsednik vlade izrazil zadovoljstvo nad njihovim uspešnim poslovanjem in rastjo. Družbi Tehnos in BSH Hišni aparati sta ravno danes z obiskom premierja tudi simbolično naznanili investiciji v nove kapacitete.

Po oceni predsednika vlade to kaže na dejstvo, da imamo v Sloveniji ugodno poslovno okolje, ki spodbuja rast, razvoj in zaposlovanje. To dokazujejo tudi statistični podatki za Savinjsko, kjer se brezposelnost v zadnjem času zmanjšuje nadpovprečno hitro. Ravno danes je Statistični urad RS objavil, da je Slovenija marca izvozila za 2,58 milijarde evrov blaga, kar je 17,8 odstotka več kot pred letom dni. Pomemben delež tega izvoza pripada tudi Savinjski.

Enega glavnih izzivov, ki so ga poudarjali sogovorniki iz gospodarstva, je zagotavljanje zadostnega števila primerno izobraženih zaposlenih. Predsednik vlade je poudaril, da je tu ključno dobro sodelovanje šolstva in gospodarstva, eno od zelo dobrih praks pa je obiskal tudi v Zrečah. Zreški Unior in Srednja poklicna in strokovna šola Zreče imata namreč skupno učno delavnico, v kateri lahko dijaki v času šolanja pridobijo pomembne praktične izkušnje. “Vlada bo še naprej sprejemale ukrepe, ki bodo podjetjem zagotavljali dobro izobraženo delovno silo, s tem pa tudi delovna mesta ljudem,” je dejal premier Cerar in kot primera navedel nedavno sprejet Zakon o vajeništvu in projekt kompetenčnih centrov za razvoj kadrov.

Danes se je predsednik v sproščenem vzdušju srečal tudi z našimi uspešnimi mladimi športniki, ki jih je povabil na kosilo. Mladi sogovorniki so bili Adrian Gomboc, Timi Zajc, Jan Vukovič, Anamari Klementina Velenšek, Annamaria Prezelj, Karin Gošek in Jerneja Brecl.

Regijski obisk Savinjske je premier dr. Cerar, z ministrom dr. Petrom Gašperšičem, ministrico Milojko Kolar Celarc, ministrom Borisom Koprivnikarjem in državnima sekretarjema Tilnom Božičem ter Francom Matjažem Zupančičem, zaključil z druženjem s članicami in člani SMC v Narodnem domu Celje, kjer sta sodelovali tudi poslanki Janja Sluga in Anita Koleša. Vse prisotne pa sta uvodoma pozdravila še generalni sekretar SMC Jože Artnak in gostiteljica dogodka, predsednica LO Celje Margareta Guček Zakošek.