Predsednik vlade dr. Cerar po obisku Goriške regije: »Goriška regija je biser, ki očara vsakogar«

Vlada dr. Mira Cerarja je danes obiskala širšo Goriško regijo. Dan so pričeli z delovnim posvetom v Vipavi. “Tu smo, da slišimo kje Vlada lahko še pomaga in zavedam se, da je tukaj izjemno veliko potenciala,” je izpostavil predsednik SMC in vlade dr. Cerar. Ministrice in ministri so si ogledali veliko projektov in organizacij, na posameznih dogodkih pa so sodelovali tudi poslanci SMC Marko Ferluga, Tanja Cink in Irena Kotnik.

“Slovenci smo lahko ponosni, da imamo toliko naravnih in kulturnih biserov,” je dejal Cerar na posvetu o turizmu z naslovom ‘Potenciali in izzivi turizma v dolini Soče’. Premier je v svojem nagovoru poudaril tudi, da si prizadevajo za vpis projekta Pot miru oz. Soška fronta na Unescov seznam kulturne dediščine in izpostavil pomen vlaganj v infrastrukturo: “Veseli me, da tudi tukaj sodelujemo in kot veste bomo letos in v prihodnjem letu namenili okoli 20 milijonov evrov za infrastrukturo v tej regiji, da se bodo gradile ceste, da se bodo zagotovili protipoplavni ukrepi in druge za regijo pomembne infrastrukturne zadeve.”

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je ob tem še poudaril, da na področju turizma pripravljajo sveženj nove oz. prenovljene zakonodaje, med katero je Počivalšek na prvo mesto postavil zakon o spodbujanju razvoja turizma, zakon o gostinstvu, zakon o Kobilarni Lipica ter pravilnika o kategorizaciji nastanitvenih obratov in o minimalnih tehničnih pogojih.

Premier je obiskal tudi Mlekarno Planika v Kobaridu, kjer je v izjavi za medije poudaril, da je »Mlekarna Planika ne le kobariški ponos, ampak slovenski ponos. Mlekarna Planika namreč ni tipično podjetje, je obraz naravne in zelene Slovenije«. Dodal je, da je zelena Slovenija njegova vizija Slovenije, zato se je odločil, da bo obiskal prav to podjetje. Opozoril je, da je lahko delovanje Mlekarne Planika lahko vsem nam v zgled, saj Planika odkupuje in predeluje le slovensko mleko iz regije.

Predsednik vlade je prav tako obiskal Medpodjetniški izobraževalni center Nova Gorica, ki je tretji največji šolski center v Sloveniji za srednje strokovno in poklicno izobraževanje. Premier je ob obisku poudaril, da ga izredno veseli 60-letna tradicija povezovanja izobraževanja z gospodarstvom in obrtjo v regiji. Tak način delovanja spodbuja tudi Vlada Republike Slovenije, ki je ponovno uvaja vajeništvo.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je skupaj s poslanko mag. Tanjo Cink obiskal Center starejših Pristan Vipava, si ogledal prostore in obiskal starejše občane. Minister se je srečal tudi z predsednikom Lokalnega odbora Ajdovščina Jordanom Polancem in svetnikom SMC iz občine Vipava Urbanom Lukinom. Poslanka Cink in svetnik Lukin, sta po srečanju obiskala še Vrtec Vipava, kjer sta se z vodstvom pogovarjala na temo “zgodnje obravnave otrok s posebnimi potrebami” ob pripravah na okroglo mizo s poslanko Jasno Murgel.

Minister Koprivnikar se je v okviru vladnega obiska Goriške regije v Novi Gorici sestal tudi s tamkajšnjimi župani. Med drugim so se pogovarjali o regionalizaciji, pri čemer minister opozarja, da je ključno določiti vsebino regij. Koprivnikar zagovarja tudi sodelovanje občin pri ustanavljanju skupnih medobčinskih uprav.

Poslanec Marko Ferluga se je skupaj s sekretarjem v kabinetu predsednika vlade Tadejem Slapnikom, na pobudo predsednika Odbora občinskega sveta občine Miren-Kostanjevica za gospodarstvo in proračun Roberta Gajserja, med drugim udeležil posveta na temo “Zadruge v turizmu”. Poudaril je, da si vlada in poslanska skupina prizadevajo za razvoj zadružništva na področju turizma.

Minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič se je s poslanko Ireno Kotnik udeležil pogovora na Občini Cerkno, kjer je bilo govora predvsem o 4. razvojni osi, potek aktivacije Državnega prostorskega načrta Cerkno-Hotovlje ter ostalih infrastrukturnih projektih.

Ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj je poudarila, da je bilo v goriški regiji v zadnjih 10 letih s sredstvi evropske kohezijske politike in mednarodnih finančnih mehanizmov sofinanciranih nekaj več kot 270 projektov v skupni vrednosti prek 230 milijonov evrov.

Dobršen del ministrske ekipe se je med drugim v Novi Gorici udeležil tudi posveta o potencialih krožnega gospodarstva v regiji.

Sicer pa je sledilo še niz srečanj in predstavitev; med njimi obisk OŠ Šturje, kjer so ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc in ministrici za izobraževanje, znanost in šport Maji Makovec Brenčič predstavili projekt Otroci kuhajo otrokom zdravo kosilo. Kolarjeva je obiskala tudi Oddelek in za invalidno mladino in rehabilitacijo Stara Gora v Splošni bolnišnici dr. Franca Nagodeta in tolminski zdravstveni dom.

Ministrica Makovec Brenčič pa se je s predstavniki Univerze v Novi Gorici pogovarjala o prihodnjem razvoju univerze.

Uradni vladni obisk Goriške regije so ministrice in ministri zaključili v Novi Gorici z regionalnim razvojnim dialogom za severno Primorsko, kjer so poleg ministric in ministrov Vlade Republike Slovenije sodelovali tudi Ivo Boscarol, Silvan Peršolja in Žan Menart. Predsednik vlade dr. Cerar je povedal, da ga današnji obisk Goriške regije navdaja z optimizmom, saj je bil priča številnim izjemnim zgodbam. Dodal je, da je regija res na številnih področjih nadpovprečno razvita, a da kot predsednik vlade v tej raznoliki regiji vidi še številne priložnosti. »Potencial regije za nadaljnji razvoj je torej nedvoumen, moramo ga samo izkoristiti«, je zaključil predsednik vlade dr. Cerar.

Nato pa je sledilo še prijetno in konstruktivno srečanje s članicami in člani lokalnih odborov SMC Goriška, Ajdovščina, Tolmin in Idrija-Cerkno. Predsednik SMC dr. Cerar je poudaril, da vsi kazalci v državi kažejo pozitivno in da so na vladi v polnem teku ter da vzpodbudni dosežki Goriške regije dvigajo optimizem. »Ključna sta konstruktivni dialog in sodelovanje. To zastopata vlada in Stranka SMC na državni in lokalni ravni.« »Skupaj gremo odločno in intenzivno naprej,« je še dejal dr. Cerar.

Člane sta v Goriških Brdih uvodoma pozdravila gostitelj predsednik LO Goriška Andrej Valentinčič in generalni sekretar SMC Jože Artnak, ki je poudaril, »da nas v prihodnosti čaka kar veliko izzivov«. Skupaj s poslanci in ministri SMC so nato razpravljali o potencialih in izzivih regije predvsem na področju turizma, gospodarstva in infrastrukture.

Fotogalerija na Facebook strani vlade