Obisk visokih predstavnikov v Državnem zboru

Državni zbor so danes obiskali prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans in visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini, ki sta sodelovala na sejah delovnih teles DZ ter generalni sekretar Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoje (OECD) Angel Gurria, ki se je srečal s poslankami in poslanci Državnega zbora, ki so mu zastavili tudi različna vprašanja.

Generalnemu sekretarju OECD je v imenu poslanske skupine SMC vprašanje postavila vodja poslanske skupine, dr. Simona Kustec Lipicer. »Kako vi vidite vlogo Slovenije v mednarodnem okolju oziroma prostoru? Kaj se lahko mednarodni prostor pozitivnega nauči od slovenske razvojne zgodbe? Kaj bi kot generalni sekretar OECD predlagali kot pozitivne zglede, primere, ki ste jih spoznali v Sloveniji,« je na današnjem srečanju zanimalo dr. Kustec Lipicerjevo.

Celotno srečanje poslancev z generalnim sekretarjem OECD si lahko ogledate TUKAJ.

Pred srečanjem poslancev z generalnim sekretarjem OECD, g. Angelom Gurrio, pa sta potekali tudi skupni seji odbora DZ za zadeve Evropske unije in odbora DZ za zunanjo politiko, na kateri je prisostvoval prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans ter seja odbora DZ za zadeve Evropske unije, odbora DZ za zunanje zadeve in odbora DZ za obrambo, katere se je udeležila visoka predstavnica in podpredsednica Evropske komisije, Federica Mogherini.

Poslanci SMC so na obeh sejah gostoma zastavili različna vprašanja. Na seji odbora za zadeve EU in odbora za zunanjo politiko so prvem podpredsedniku Evropske komisije vprašanja zastavili poslanci Simon Zajc, ki ga je zanimala problematika ponovne vzpostavitve notranjih mej v Evropski uniji in zaostrene retorike posameznih držav Zahodnega Balkana; dr. Mitja Horvat, ki se je osredotočil na neenakosti pri obravnavi migrantov ter poslanka Irena Grošelj Košnik, ki je postavila vprašanje o morebitnem povečanju skupnega proračuna Evropske unije za varnost.

Sejo odbora DZ za zadeve Evropske unije in odbora DZ za zunanjo politiko si lahko ogledate TUKAJ.

Nadalje je v Državnem zboru potekala tudi skupna seja treh odborov, na kateri je sodelovala visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije, Federica Mogherini. Poslanec Marko Ferluga je na visoko zunanjepolitično predstavnico naslovil vprašanji v zvezi z neodzivnostjo Evropske unije na aktualne zadeve, predvsem z vidika varnosti ter vprašanje, povezano z implementacijo arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško. Poslanca Marjana Dolinška je zanimalo ali ima Evropska unija predvidene rešitve za nestabilne razmere v nekaterih državah Zahodnega Balkana. Poslanca mag. Aleksandra Kavčiča pa je zanimal vidik visoke predstavnice glede namigovanj o ustanovitvi skupne evropske vojske ter nove pogodbe o ustavi za Evropo.

Skupno sejo odborov si lahko ogledate TUKAJ.