Obisk ministra Zdravka Počivalška na Krasu in pogovor s člani LO Sežana

V torek, 22. decembra je v Šepuljah na Krasu potekal pogovor ministra Zdravka Počivalška s člani LO Sežana. Minister je zgoščeno predstavil načrt reševanja Lipice in njeno organiziranost v prihodnje. Izpostavil je predvsem potrebo po dobrem vodstvu ustanove in poudaril pomen sodelovanja in podpore lokalne skupnosti.  Predsednik LO Goran Mijatović je s pohvalo zastavljenega načrta izrazil tudi podporo prisotnih in enotno mnenje, da je reševanje te ustanove izrednega in vsestranskega  pomena za regijo in državo.

V nadaljevanju srečanja so  bile med drugim izpostavljene prednosti lokacije Krasa, bližine treh morskih pristanišč, mednarodnega letališča, ter avtocestne in železniške povezave.  Težave z brezposelnostjo v regiji, ki bi jo lažje reševali z boljšim izkoriščanjem obmejne pozicije, s t.i. čisto industrijo, zdraviliškim turizmom. Idejo o slednjem je podrobneje predstavila direktorica bolnice Sežana, Silvana Šonc. Vse te danosti bi morali bolje izkoristiti.

Ministrstvo za gospodarstvo bi lahko pomagalo preko Direktorata za regionalni razvoj, ki že spremlja idejo županov občin Sežana, Komen, Divača Kozina glede kraškega turizma. Vsekakor pa je treba pripraviti ideje in produkt, pri katerih lahko MGRT pomaga pri razvoju in promociji.  Prav tako ob pojavi primernega investitorja, ki bi ustvaril nova delovna mesta, lahko regija zaprosi za pomoč pri realizaciji projekta.

Govor je bil tudi o pomenu Luke Koper in drugem tiru za Kras in možnostih za realizacijo vzporednih načrtov. Člani LO so ministru posredovali  nekatere svoje predloge. Minister Počivalšek je pojasnil tudi nujnost postavitve žičnih ovir na meji, ne le z vidika varovanja Schengenske meje, temveč tudi zaradi varnosti državljanov in slovenskega gospodarstva.

Sestanek ministra Počivalška s člani LO Sežana je znova potrdil, da je v  tako kratkem času  (v dobri uri) mogoče doreči veliko koristnega in tudi v sproščenem pogovoru utrditi medsebojne povezave, dobre ideje in načrte za nadaljnje delo.