Obisk ministra dr. Petra Gašperšiča v občinah Pesnica pri Mariboru, Kungota in Šentilj

Minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič je na povabilo poslanke Vesne Vervega in predsednice lokalnega odbora Pesnica Slavice Klemenčič v petek, 18. decembra, obiskal občino Pesnica, kjer se je v Večnamenskem KTP Centru srečal z županom Venčeslavom Senekovičem in člani lokalnega odbora Pesnica.

Pogovor je tekel v smeri ocenitve infrastrukturnega stanja v občini s poudarkom na sanaciji dotrajanih in poškodovanih cest, obnove ter izgradnje drugega tira na progi od državne meje Šentilj do Maribora in možnosti funkcionalne izrabe zemljišča pod razcepom Dragučova, rešitev, ki so jo ministru predstavili s strani lokalnega odbora SMC.
Župan je povedal, da čeprav občina Pesnica ni obmejna ima značaj obmejne občine, saj velik odstotek občanov dnevno migrira na delo v Avstrijo, katerih pot poteka po pesniških cestah in največjemu razcepu z rondojem, ki usmerja promet v smereh Maribor, Madžarska in Avstrija. Župan je še dodal, da na občinski ravni zelo dobro sodelujejo s poslanko in lokalnim odborom kakor tudi s svetniki SMC v občinskem svetu.
Minister si je v nadaljevanju ogledal razmere na terenu, kjer se je v Kungoti srečal z županom občine Igorjem Stropnikom na gradbišču ceste, kjer so julija lani pričeli z gradbenimi deli.
Na Šentilju se je na mejnem prehodu minister srečal še z županom občine Šentilj mag. Štefanom Žvabom in podžupanom Vladom Maherjem. Župan Žvab je povedal, da je za občino ključnega pomena gospodarska oživitev na nekdanjem mejnem prehodu Šentilj, kjer se nahajajo številni objekti, ki pa so zaradi padca »zunanje Schengenske meje« od leta 2007 zapuščeni. Zaradi bližine Avstrije zdaj te površine predstavljajo neizkoriščen prostorski potencial, ki pa bi ga lahko izkoristili za nove poslovne priložnosti. Minister si je ogledal še regionalno cesto, ki pelje iz Šentilja do Pesnice, ki bi jo bilo potrebno ustrezno urediti.
Ob koncu se je minister popeljal še do Kaniže,  skozi Jarenino in Ložane.
Izjave ministra, poslanke Vesne Vervega in predsednice LO Pesnica Slavice Klemenčič
Minister Gašperšič: »Slovenija je turistična destinacija, ki  lahko ogromno ponudi, ker pa lepote Slovenije vsakodnevno opazujemo, jih več ne opazimo: Tujci nas tujci vsakokrat spomnijo, kakšne lepote imamo.»
Poslanka Vervega: »Za naše okolje bo zagotovo postajalo vedno bolj pomembno mariborsko letališče, ki je od naših krajev oddaljeno vsega 15 minut vožnje. V lokalnem okolju se bomo aktivno vključili v promocijo celovite turistične ponudbe, ki sloni na bogati naravni in kulturni dediščini.«
Predsednica LO Klemenčič: »V našem lokalnem okolju je, tako kot marsikje drugod, veliko infrastrukturnih izzivov, vendar lahko skupaj veliko naredimo, če bomo le ustrezno sodelovali na ravni lokalne skupnosti in države. Minister je zagotovo eden izmed tistih, ki dobro razume, da gredo, infrastruktura, gospodarstvo in razvoj z roko v roki.«
DSC_0021_result
DSC_0058_result