Dr. Brglez ob današnjem državnem prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

Predsednik Državnega zbora in podpredsednik Stranke modernega centra dr. Milan Brglez je ob današnjem državnem prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom napisal voščilo, ki ga v nadaljevanju objavljamo v celoti:

“Spoštovane Prekmurke in Prekmurci, spoštovane državljanke in državljani,

danes praznujemo državni praznik, ki prestavlja enega svetlejših in bolj navdihujočih trenutkov naše zgodovine, praznik združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Na ta dan, torej na 17. avgust 1919, ki ga je leta 2006 Državni zbor razglasil za državni praznik, je bila na množičnem ljudskem zborovanju v Beltincih oblast predana v roke civilnemu upravitelju, s čimer je Prekmurje, sledeč določilom Pariške mirovne konference, pripadlo tedanji Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev. Prekmurcem je bila brez bojev in brez prelivanja krvi priznana pravica, da vendarle postanejo sestavni del slovenskega narodnega prostora, s čimer so bili stoletja ločeni in madžarski oblasti podvrženi prekmurski Slovenci in Slovenke znova združeni z matičnim narodom.

Domovina smo v prvi vrsti njeni ljudje, njene državljanke in državljani ter vse njene pokrajine, od skrajne vzhodne, torej prekmurske, do zahodne, primorske. Brez katerekoli od njih bi bila slovenska domovina nepopolna. Naj bo torej prav ta misel, to zavedanje, da le skupaj tvorimo celoto, vodilo današnjega prazničnega dneva ne le za Prekmurke in Prekmurce, temveč za prav vse državljanke in državljane Republike Slovenije.

Iskrene čestitke in lep praznični dan!”