Novoletno voščilo Zdravka Počivalška, predsednika Stranke modernega centra

Drage članice in člani Stranke modernega centra,

moja ekipa!

Letošnjo leto bo v kratki, a vsebinsko bogati zgodovini naše stranke, zapisano kot zelo zelo posebno.

Začeli smo ga v eni koaliciji, zaključujemo ga v drugi. Vmes se je zgodila epidemija, ki je svet in Slovenijo za nekaj časa postavila na glavo. Taki pretresi so seveda pustili posledice tudi na političnem prizorišču, kjer se danes, natanko 30 let po plebiscitu, na katerem smo izglasovali samostojno in neodvisno Slovenijo, soočamo z nasprotji in komaj še obvladljivimi konflikti. To jasno ni dobra popotnica za prihodnje leto in prihodnost nasploh.

Pred nami je leto, ko nas čaka vrsta izjemnih priložnosti, da se pokažemo in dokažemo kot zdravo zelena, odgovorna in  v vseh pogledih napredna država. Pred nami je predsedovanje Svetu Evropske unije. Pred nami je nastop na svetovni razstavi Expo v Dubaju. Pred nami je leto, ko bomo prvič nosili naziv Evropska gastronomska regija. In pred nami je poletje, ko bomo praznovali 30. rojstni dan naše ljube Slovenije.

A pred nami je tudi čas, ko se bomo soočali z obsežnimi posledicami epidemije in bomo morali pokazati veliko mero modrosti, odgovornosti, poguma in povezovalnosti. Večkrat rečem, da je vsaka kriza priložnost, da se otresemo slabih navad in nalezemo novih, boljših.

Bo tako tudi s to?

Bomo v Sloveniji opustili poguben miselni vzorec, ki svet razume le, ko je razdeljen?

Bomo zmogli stopiti skupaj za skupno stvar?

Bomo našli moč in prestopili okope, na katerih se izgubljajo naši potenciali?

To so moje želje za vse nas.

Da bi obrnili hrbet vsemu, kar nas razdvaja, pritisnili pavzo na spirali, ki nas vleče navzdol in se spomnili, da smo in kam želimo. Smo narod z najlepšo himno na svetu, ki človeštvo uči strpnosti, složnosti in vere v človeka. Smo država, ki želi biti med najbolj urejenimi in razvitimi na vsem svetu.

Vem, da lahko pri tem računam na vas. Na vse, ki nas je iz tega ali onega razloga povezalo troje črk: S, M in C.

Skupaj smo šli skozi mnoge reči. Lahko bi rekli, da smo bili skupaj – tako kot v zakonu – v dobrem in slabem. Naučili smo se, da vsaki nevihti sledi sonce. Zato vas tudi zdaj, ko se izteka za nas težko obdobje, ko so v nas butali valovi z leve in desne in so nas hoteli dokončno izbrisati z obličja slovenske politike, prosim: ostanimo si zvesti.

Nalog, ki čakajo prav na nas, je preveč, da bi jih prepustili tistim, ki države ne razumejo kot dar, ampak kot plen. Usode projektov, ki smo jih postavili na noge, ne smemo mirno prepustiti tistim, ki so nam pri tem nasprotovali. Vse to bo namreč sledilo, če se bomo kdaj prostovoljno umaknili z igrišča in se raztepli v druge ekipe.

Zato pravim: ostanimo si zvesti. Zvesti idejo o boljši blaginji Slovenije za vse.

Drage kolegice in kolegi,

letos smo se osebno srečevali v omejenem obsegu. Prihodnje leto si zato želim najprej več srečanj v živo. Več iskrenih debat z vami. In več priložnosti, da na terenu dokažemo smisel našega delovanja. To nas bo okrepilo in bolj povezalo, pa tudi številčno povezalo. Vse to bo pomembno saj bo leto 2021 zadnje leto pred supervolilnim letom. Če bo namreč šlo vse po načrtih, nas v letu 2022 čakajo kar troje volitve: lokalne, državnozborske in predsedniške!

A nič od tega ne bo mogoče, če nam ne bo služilo zdravje.

Zato vam iz srca želim, da ostanete zdravi in da preživite bližnje praznike mirno in v družbi ljudi, ki jih imate najraje.

Srečno in hvala vam za vse, kar ste in še boste naredili za našo SMC!

Zdravko Počivalšek, predsednik SMC