Novice predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča – 5. 2. 2021

V preteklem tednu je Državni zbor zasedal na kar treh izrednih sejah. Ob smrti poslanca Franca Kramarja pa je bila izvedena tudi žalna seja Državnega zbora.

Državni zbor je v preteklem tednu zasedal na kar treh izrednih sejah. Na 57. izredni seji, ki je potekala v torek, 2. februarja, je zbor razpravljal in odločal o osmem paketu protikoronskih ukrepov. Predlog zakona je bil sprejet z 51 glasovi za, 10 poslancev pa je glasovali proti. Na 58. izredni seji se je zbor sestal z namenom potrditve mandata poslanki, ki je nadomestila poslanca, ki mu je zaradi smrti prenehal mandat. V četrtek, 4. februarja, pa je z namenom čimprejšnje uveljavitve ukrepov iz PKP8 zbor zasedal in odločal še o sklepu o nedopustnosti razpisa referenduma o PKP8.

Žalna seja Državnega zbora ob smrti poslanca Franca Kramarja je bila v sredo, 3. februarja 2021. Na žalno sejo Državnega zbora so bili vabljeni predsednik republike, poslanke in poslanci Državnega zbora, Vlada in drugi najvišji predstavniki Republike Slovenije. V nagovoru zbranim je predsednik Zorčič povedal, da je »smrt Franca Kramarja neprecenljiva izguba; za vas, ki ste v njem imeli ljubečega in spoštovanega sočloveka, soproga, očeta, prijatelja, uglednega sokrajana, in za nas, njegove kolege v Državnem zboru, ki si ga bomo zapomnili kot poslanca in sodelavca, ki nam je s svojimi dejanji sporočal, da naj ne glede na to, kako visoko sežemo v politiki, nikoli ne pozabimo na svoj domači kraj.« V počastitev spomina na poslanca Državnega zbora Franca Kramarja je bila v preddverju velike dvorane Državnega zbora odprta tudi žalna knjiga.

Predsednik je na vljudnostnem obisku sprejel veleposlanika Republike Bolgarije Mladena Tcherveniakova. Veleposlanik je za srečanje zaprosil z namenom predstavitve bolgarskega stališča do članstva Republike Severne Makedonije v EU. Predsednik je sogovorniku povedal, da bo ena od prioritet slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici letošnjega leta tudi širitev EU na države Zahodnega Balkana, pri čemer bi bili veseli tudi sodelovanja z Bolgarijo.

Pred predsednikom Državnega zbora so v preteklem tednu zaprisegli tudi novi sodniki, in sicer na sodniška mesta vrhovnega, višjega in okrajnega sodnika. Predsednik Zorčič je v nagovoru poudaril, da biti sodnik oziroma sodnica ni le velika čast in velik dosežek, ampak tudi velika odgovornost. »Verjamem, da boste to odgovorno delo opravljali po svoji vesti in z vsem svojim znanjem. Naj vas pri opravljanju tega odgovornega poklica vodijo strokovnost, neodvisnost, nepristranskost in občutek do sočloveka.« je zaključil predsednik.