Novice iz poslanske skupine

Poslanke in poslanci so v minulem tednu obravnavali interpelacijo ministrice za izobraževanje, znanost in šport ter interpelacijo ministra za delo, družino in socialne zadeve.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Simona Kustec, ki prihaja iz vrst SMC, je v ponedeljek, po več kot šestnajstih urah razprave, interpelacijo uspešno prestala.

Očitki vlagateljev so bili uperjeni predvsem v predolgo zaprtje šol v času epidemije.

Kot smo v poslanski skupini izpostavili med interpelacijo, so bile zaprte šole težka in zadnja izbira za vse, tudi za ministrico, odločitev o tem pa je bila nujna, če smo sredi jeseni oziroma na pragu zime želeli preprečiti katastrofičen scenarij razvoja epidemije.

Ministrica je v razmerah, ki so spričo čedalje slabše epidemiološke slike, okrnjenega zaupanja v odločitve epidemiologov, nenehnega iskanja priložnosti za politizacijo občutljivih zdravstvenih vprašanj in rdečih alarmov zdravstvenih delavcev, storila to, kar je lahko in predvsem kar je bila dolžna storiti. Šolski prostor je odmaknila od linije, na kateri je potek dogodkov odvisen samo še od naključij ali slepe sreče in ga začasno prestavila v brezvirusno digitalno okolje, da se mladi in najmlajši sploh lahko izobražujejo.

Dejstvo je, da je varno in spodbudno učno okolje eden izmed temeljnih ciljev vzgoje in izobraževanja. V SMC smo skupaj z ministrico vsem deležnikom v vzgoji in izobraževanju izrekli priznanje za neizmeren trud, iznajdljivost, potrpežljivost, prilagodljivost in številna odrekanja, da so se otroci, učenci in dijaki varno vrnili v vrtčevske in šolske klopi ter da bodo z odgovornim ravnanjem vseh nas tam tudi do počitnic ostali.

V četrtek je interpelacijo uspešno prestal tudi Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino in socialne zadeve, ki mu je opozicija očitala neodgovorno delo v času epidemije covida-19 na področjih domov za starejše in delovnih mest.

Vsaka smrt, povezana s COVID-19 je odveč in je ne bi smelo biti. A hkrati nismo dovolj iskreni do državljank in državljanov, če si nismo sposobni priznati, da je problem mnogo širši, kot zgolj ime in priimek aktualnega ministra za delo, kot edinega odgovornega za takšno stanje. Gre za problem, ki je povezan z večletnim zanemarjanjem oskrbe starejših, njihove obravnave v domovih za starejše ter dolgotrajne oskrbe. Na tem zrelostnem izpitu so padle prav vse vlade in na njem smo padli družba kot celota.

Soočamo se s situacijo, ki je kompleksna in na njo žal ni enostavnih odgovorov.

Zato tudi ne smemo prezreti odziva vlade na ohranjanje delovnih mest in pomoči gospodarstvu, kar je bilo naslovljeno v vseh osmih protikoronskih paketih. Aktualni minister je pri tem svojo nalogo opravil korektno in mu nikakor ni moč oporekati številnih ukrepov, ki so bili usmerjeni v ohranjanje zaposlenosti in preprečevanje izgube delovnih mest na eni strani ter pomoči najšibkejšim družbenim skupinam, ki se jih je covid kriza najbolj dotaknila.

V minulem tednu je bil v parlamentarno proceduro vložen predlog zakona, ki bi podelil amnestijo dijakom, ki so na mariborskem protestu prejeli kazni ali pa so prejeli poziv na sodišče. Z njim bi zagotovili tako ustavitev prekrškovnih postopkov kot tudi vračilo že plačanih glob.

Prvopodpisani, poslanec Branislav Rajić, je izrazil stališče, da sankcije ne morejo biti primerna dobrodošlica mladim v svet odraslih. Poudaril je, da se s predlogom zakona ne izraža nezaupanje v pravosodni sistem ampak verjame, da je mogoče odgovornost spodbuditi na drugačen način, ne samo s kaznimi.

“Vem, da je breme težav, ki zaradi epidemije pesti mlajšo generacijo, veliko. Menim, da ni potrebe, da se njihova stiska še naprej politizira«, je zaključil.