Nov izziv izobraževanja na daljavo: kako zagotoviti dostop do znanja vsem 

Glavni izziv prvega obdobja po razglasitvi epidemije in z njim prvega svežnja interventnih zakonov na področju izobraževanja, znanosti in športa, je bilo zagotoviti pravice do izobraževanja in znanstvenega dela tudi v izrednih razmerah, ko običajni delovni procesi niso mogoči. 

Da šolskega leta ne bo potrebno podaljševati, smo klasični način izobraževanja iz učilnic, prenesli na izobraževanje na daljavo. To poteka iz tedna v teden bolje, taki so številni odzivi, ki jih prejemamo s strani ravnateljev, učiteljev, učencev in staršev. 

A dlje ko traja čas, ki ga preživljamo v izolaciji, več vprašanj se poraja. 

Eno najpogostejših je, ali letošnja matura bo. Ministrica je že napovedala, da da dvomov v izvedbo letošnje mature ni, bodo pa zamaknjeni njeni izvedbi roki. 

V teh dneh intenzivno poteka tudi projekt DIGI šola, ki smo ga na ministrstvu zasnovali zato, da bi proces učenja na daljavo zagotovili tudi otrokom iz socialno ranljivih okolij. Prvi odzivi so nas zelo presenetili. Donacije nekaterih podjetij so spodbudile številne podobne odzive v gospodarstvu in med posamezniki. Tako je v minulem tednu na prave naslove in ob pomoči Pošte Slovenije ter številnih prostovoljcev odpotovalo skoraj 500 osebnih računalnikov in modemov. Takih pošiljk se nadejamo tudi v prihodnjih tednih, s čimer bomo tudi v obdobju epidemije izpolnili enega od temeljnih ciljev našega izobraževalnega sistema: da je enako dostopen za vse.