Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar po sestanku z madžarskim notranjim ministrom: V bodoče enostranskih ukrepov ne bo

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar se je sestala z madžarskim notranjim ministrom Sandorjem Pinterjem. Govorila sta o možnosti madžarske zapore zelene meje s Hrvaško. Dogovor je bil, da če se bo Madžarska odločila za tak ukrep, bo o tem pravočasno obvestila Slovenijo.

Tako Slovenija kot Madžarska sta tranzitni državi, je pa slednja bistveno bolj obremenjena, zato bi tak ukrep posledično vplival na migracijske tokove. Ministrica je dejala, da je pomembno, da Slovenija pravočasno dobi jasne in konkretne informacije o dogodkih in odločitvah, saj se lahko tako bolje pripravimo na različne situacije. Györkös Žnidarjeva je ponovila, da želi ob begunskem valu Slovenija ravnati skladno z evropskim pravim redom, kar bo zelo oteženo, če bi bil tok beguncev izreden.

Na današnjem sestanku, ki so se ga udeležili tudi obe veleposlanici in oba generalna direktorja policije, sta se sicer ministra dogovorila, da s torkom državi začenjata dnevno izmenjavo podatkov. Okrepile se bodo tudi skupne policijske patrulje, ki zdaj že delujejo, prav tako se bo oblikovalo skupne preiskovalne skupine proti organizatorjem nezakonitega prehajanja meje. Dogovorjeno je bilo, da bo vsak morebiten dodaten ukrep stvar vnaprejšnjega dogovora med Slovenijo in Madžarsko.

Video konference si lahko ogledate TUKAJ