Notranja ministrica Györkös Žnidar ob obisku mejnega prehoda Dobovec opozorila, da obstaja tveganje, da bi Avstrija prenehala sprejemati begunce

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je danes ob obisku mejnega prehoda Dobovec in za STA poudarila, da tudi Avstrija ni sposobna sprejemati tako velikega števila beguncev, kot jih posreduje Hrvaška. Slovenska policija vlaga izjemne napore, da se skuša z Avstrijo dogovoriti za čim večji sprejem beguncev, a ima tudi Avstrija težave z zagotavljanjem zmogljivosti za sprejem beguncev, zato je po njenem mnenju velika verjetnost, da jih bodo v kratkem nehali sprejemati, je dodala.

Notranja ministrica je ocenila, da bi bila nova izstopna točka beguncev iz Slovenije v Avstrijo zelo dobrodošla glede na to, da je Šentilj zelo obremenjen.”Ljudje, ki so prisiljeni počakati, so nervozni in potem nam to povzroča dodatne težave,” je dejala. “Situacija je zelo komplicirana, ampak policija svoje delo odlično opravlja,” je dodala.

Ministrica je povedala, da se je Slovenija že obrnila na EU za pomoč pri begunski krizi v obliki kadrov, opreme in finančne pomoči. Sezname potreb še pripravljajo, za pomoč so se obrnili tudi na Višegrajske skupine. Od Evropske komisije in ostalih evropskih inštitucij Slovenija pričakuje aktivno vlogo in odločno ukrepanje, saj gre za evropski problem, ki ga dejansko lahko rešimo samo skupaj, je poudarila.

V četrtek prihaja na pobudo Györkös Žnidarjeve na obisk v Slovenijo tudi evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos. Ministrica napoveduje, da bodo govorili o razmerah, v katerih se Slovenija trenutno nahaja, in tudi skušali poiskati ustrezne rešitve.

Ministrica je razmere na terenu označile kot težke. “Slovenija je pod nesorazmernim pritiskom, ampak v tem trenutku je situacija še vedno obvladljiva,” je dejala.

Ob obisku mejnega prehoda Dobovec je bila zelo zadovoljna in se je policistom zahvalila, da svoje delo v teh težkih razmerah opravljajo strokovno in učinkovito. “S svojimi dejanji so pokazali pravi obraz slovenske policije, ki nam je lahko v ponos in zgled vsaki policiji,” je dejala.

Prav tako je obiskala župana Občine Rogatec in se mu zahvalila za odlično sodelovanje. Vez med policijo in lokalno skupnostjo je po njenih navedbah izjemno pomembna, je poudarila. Na terenu je še ugotovila, da tudi predstavniki civilne zaščite, humanitarnih organizacij in vsi prostovoljci svoje delo zgledno opravljajo in izjemno dobro sodelujejo s policijo.

Vnovič je bila kritična do hrvaških organov, saj ne samo, da ne napovedujejo prihoda migrantov, tudi ves čas menjajo vstopne točke. Zato se morala slovenska policija ves čas prilagajati nenapovedanim prihodom in krajem, kar dodatno otežuje njeno delo. “S tem ne povzročajo težav samo nam, ampak tudi migrantom, ki v slabih vremenskih razmerah čakajo na ustrezne postopke,” je dejala. Po drugi strani pa je izpostavila zelo dobro sodelovanje z avstrijsko stranjo, ki “se drži dogovorov na operativni ravni in se je ponovno izkazala za dobro sosedo”.