Nobenega razloga ni, da bi težko bolne otroke morali voziti na operacije v tujino ali da bi zaradi neurejenih razmer celo umirali!

Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni je bil ustanovljen po tem, ko se ne stroka ne vodstva kliničnega centra in pediatrične klinike dolga leta niso mogli dogovoriti, kako bi presegli dolgotrajne težave na pediatrični kardiologiji.

V ospredju načrta o nacionalnem inštitutu je bila skrb za zdravje težko bolnih otrok. Nobenega razloga ni, da bi te otroke namreč morali voziti na operacije v tujino ali da bi zaradi neurejenih razmer izgubljali življenja.

Zelo smo bili hvaležni profesorju dr. Igorju Gregoriču, kirurgu svetovnega slovesa, da je sprejel povabilo bivšega predsednika vlade, dr. Mira Cerarja, in bil pripravljen svoje znanje in ugled zastaviti za vzpostavitev strokovnega jedra za zdravljenje otroških srčnih bolezni v Sloveniji. Tak projekt seveda potrebuje nek pogum in odločno podporo ustanovitelja, to je države, potrebuje pa tudi podporo ustanov, s katerimi bi tesno sodeloval, to je prvenstveno ljubljanski klinični center.

Žal nam je, da očitno nima več ne enega ne drugega in da na drugi strani tudi ni jasnega načrta o tem, kako povrniti otroško kardiologijo v stanje, ki si ga bolni otroci zaslužijo in bo odražalo vrhunsko znanje, ki ga slovenska medicina premore.

Pričakujemo, da bo minister za zdravje javnosti pojasnil, kako vidi prihodnost otroške srčne kirurgije. ​