Poslanke in poslanci SMC: Ničelna toleranca do sovražnega govora naj bo naša skupna odgovornost

Poslanska skupina SMC je s podpisi poslancev SD vložila zahtevo za nujno sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, na kateri želijo opozoriti na strmo naraščajočo problematiko sovražnega govora v slovenskem javnem prostoru. Porast sovražnega govora v Sloveniji opažamo predvsem ob aktualnih družbeno-političnih vprašanjih kot sta migrantska kriza ali ob nedavni referendumski kampanji glede uveljavitve Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ne nazadnje pa tudi v zadnjem tednu. Poslanci ocenjujejo, da gre za nesprejemljiva dejanja, z razpravo na odboru pa želijo tudi z vključitvijo civilne in strokovne javnosti oceniti ustreznost in dovršenost veljavne zakonodaje.

Prvopodpisana pod zahtevo za sklic seje poslanka Jasna Murgel: “Državni zbor je tisti državni organ, ki mora poskrbeti za ustrezno in jasno zakonodajnopravno podlago, s katero omejujemo možnosti za rabo sovražnega govora. Prav tako pa smo poslanci tisti, ki kot predstavniki ljudstva in izpostavljene javne osebe dajemo zgled za umirjeno, dostojno in zakonito nastopanje ter sporočanje svojih stališč. Moramo opozarjati na prisotnost in predvsem nedopustnost sovražnega govora. Kot poslanci želimo državljanom sporočiti, kaj sploh je sovražni govor, zakaj je nedopusten in kakšne so pravne možnosti, da se mu zoperstavijo. Če se ozremo v Evropo in prakso Evropskega sodišča za človekove pravice so stvari jasne: do sovražnega govora ne sme biti nikakršne tolerance.”

Predsednica Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo Lilijana Kozlovič je povedala, da bo seja odbora predvidoma 16. februarja. “V poslanski skupini SMC smo se odločili zahtevati sejo odbora, saj želimo s kritično razpravo, ki predstavlja orodje proti sovražnemu govoru, prispevati k preprečevanju razširjanja sovražnih, diskriminatornih, ksenofobnih misli ter govora. Hkrati želimo oceniti ustreznost obstoječih pravnih podlag, saj se zavedamo, da se družba spreminja in temu ustrezno se mora prilagajati tudi zakonodaja. Končno želimo še oceno, ali imajo pristojne institucije ustrezna orodja za pregon prekrškov in kaznivih dejanj ter če so sankcije ustrezne.”