Naš obraz na terenu – Tjaša Prusnik

Rojena sem januarja leta 1979, v Kranju. Otroštvo sem preživela v Kranjski Gori obdana s hribi in kmečkim življenjem, domačini me poznajo kot Štrukljevo Tjašo. Sem mama 20 letni hčerki Emi. Zaposlena sem kot vodja hotela Rute v Gozd Martuljku, kjer skrbim tudi za delo na recepciji, prodaji in v strežbi. Sem članica upravnega odbora Turističnega društva Dovje Mojstrana, aktivna članica ASK Kranjska Gora, in ko le najdem čas se z veseljem podam na pohod na okoliške hribe, sicer pa uživam na vrtu za hišo med rožami in v družbi mojih najdražjih ter našega kužka.

1. Za vas je to drugi mandat občinske svetnice v občini Kranjska Gora. V prejšnjem mandatu je občina vlagala ogromno sredstev in energije v dograditev turistične infrastrukture. Kako komentirate številne izpeljane projekte v prejšnjem mandatu? Je Kranjska Gora ponovno oživela z vidika turizma? Kje vidite nadaljnji potencial vaše občine?

Že v prvem mandatu smo se z vso vnemo trudili uresničiti zapisane želje v predvolilnem času (tudi tiste, ki niso bile pomembne le za turizem – zgradili so se pločniki v naseljih Belca in Gozd Martuljek). Bistvenega pomena pa je seveda bil razvoj turizma, ki je v vsej svoji razsežnosti omogočal tako malim kot večjim podjetjem obstoj in ohranjanje zaposlitve v naši dolini. Kranjska Gora je pridobila površine za avtodome, odprl se je kamp, ki je bil dolga leta zaprt, po dolgih letih čakanja se je uredilo območje jezera Jasna. Močno pa si še želimo izgradnje gondolske vzpenjače na Vitranc, ki bo prinesla potreben dodatek tako zimski kot letni sezoni. Naša občina ima odličen potencial za prestižen turizem, turizem čiste neokrnjene narave. Poskrbeti moramo da taka ostane, zato je zaprtje alpskih dolin in umirjanje gradnje novih objektov nujno potrebno.

2. Kdaj in zakaj ste se odločila aktivno sodelovati v lokalni politiki? Kakšna je vaša vloga svetnice v občinskem svetu? Je mladost v politiki prednost ali slabost?

To je bila zame popolnoma nova izkušnja, lotila sem se je v letu 2014, ko se je stranka SMC ustanavljala in videla sem potencial v našem lokalnem območju. Prepričala pa me je kandidatura župana, s katerim smo se takoj dogovorili za sodelovanje, ki je bilo ves čas konstruktivno in plodno. Sem sicer edina predstavnica stranke SMC v Občinskem svetu, vendar se lahko pohvalim z odličnim sodelovanjem ostalih svetnic in svetnikov. Mladost s svojo energijo in medgeneracijsko sodelovanje prinašata pozitivne spremembe.

3. Kako bi opisali vaš dan in kako usklajujete čas za družinsko, poklicno in politično življenje?

Moji dnevi so vsi zelo pestri, besede dolgčas ni na sporedu. Svoje delo opravljam z veseljem, saj ni lepšega kot videti zadovoljnega gosta, ki zapušča naše kraje navdušen nad videnim in doživetim. Delo v turizmu ni običajna služba, ampak način življenja in temu sledim že od začetka svoje poklicne poti. Moja hči je sedaj že odrasla in ve, da si je mama izbrala to pot in me podpira, ter občasno tudi pomaga v hotelu. Hči je bila aktivna alpska smučarka in veliko odsotna, zato sva toliko bolj cenili trenutke le za naju. Tudi moj partner je zelo potrpežljiv in me podpira tako pri službi kot pri političnem delovanju in menim, da ob podpori družine vsi zmoremo vse.

4. Pandemija koronavirusa je svet, ki smo ga poznali spremenila in ga upočasnila. Kakšen je vaš osebni pogled na pandemijo, odziv in ukrepe države, ter občine? Kaj se je spremenilo za vas? Kako bi komentirali izjave, da je koronavirusa priložnost osmišljanja sveta in njenih struktur na novo? Mislite, da se bo kapitalistični sistem kot ga poznamo do sedaj spremenil zaradi posledic koronavirusa?

Odzivi države so bili v skladu s pričakovanji in kot v sosednjih državah, tudi v naši Občini je bilo tako. Pravočasno so se zaprle občinske meje in tako je bilo v občini zelo malo okuženih prebivalcev. Ne zdi se mi prav, da se sedaj pregovarjamo kaj ni bilo dobro, kje smo bili prepozni in se obtožuje kdo česa ni naredil; čas je pokazal, da so bili ukrepi pravilni in da je Slovenija v samem vrhu držav, ki so bile uspešne pri premagovanju pandemije. Pozdravljam ukrepe Vlade za pomoč prebivalcem in gospodarstvu, tudi sama sem na Občino podala pobudo za zmanjšanje stroškov komunalnih storitev in že na naslednji seji (20.05.2020) bomo ta sklep potrdili, pri položnicah pa se bo obračun popravil za pretekli mesec. Mojo pobudo je potrdilo še 13 svetnikov od skupno 16, kar dokazuje da je v sodelovanju moč. Pandemija nas je naučila, da zmoremo brez vsakodnevnega hitenja, naučila nas je, da smo se ustavili, pogledali v nebo, prisluhnili pticam, potoku in nenazadnje slišali smo tudi sebe. Vsaka kriza pomeni izziv in priložnost, da se vprašamo kako želimo živeti, v tem kriznem času se je očistilo ozračje in očistile so se reke. Čas je, da ugotovimo, da ni bistveno kaj imamo. Moramo biti radostni, radovedni, spoštljivi do življenja in vseh živih bitij, narave. Če bomo po tej krizi skrbeli le za gospodarsko rast in kapital, nam žal ne bo pomoči. Kapital je do ljudi neusmiljen, hlastanje po dobičku pa se ne ozira na usodo posameznikov in dokler bo tako, ne bomo živeli v pravičnem svetu. Želim si, da bi si tudi vodilni nalili čistega vina in začeli sodelovati ne glede na preteklost.