Premier dr. Cerar v Odmevih: Štajerska potrebuje in si zasluži tako investicijo kot je Magna. Nova delovna mesta so za to območje nujna!

Premier dr. Miro Cerar je včeraj v pogovoru za Odmeve na RTV med drugim izpostavil tudi pomembnost investicije kot je Magna. “Gre za investicijo, ki bi v okolje Maribora pripeljala več kot 3000 delovnih mest,” je spomnil Cerar in dodal, da je ta projekt zelo premišljen. “Tudi zemlja, žal res v določenem delu kmetijska, se bo nadomestila. To se bo uredilo tako, da bo za vse deležnike v redu. Pazimo tudi na okoljevarstvene zadeve,” je izpostavil.

Vendar pa, kot je dejal, je očitno kar veliko nasprotnikov, ki jim enostavno ni mar za ta delovna mesta, enostavno želijo preprečiti, da bi ta projekt uspel. “Recimo, če gledamo, da je gospod Matoz, znani odvetnik, ki v glavnem zastopa SDS in celo Bojan Požar – mislim, da vsi vemo, kdo je Bojan Požar – vložil neko ustavno pobudo na ustavno sodišče v imenu kmetov, potem mislim, da je zelo evidentno, za kaj tukaj gre. Gre za to, da se nagaja, da projekt ne bi uspel,” je Cerar dejal o vložitvi pobude za oceno ustavnosti zakona, ki omogoča investicijo. “Tu se štejejo dnevi, kajti že sredi meseca in potem v juliju bodo potrebni zelo konkretni koraki. Prišlo bo celo do gradnje poleti in v jeseni,” je poudaril. Izrazil je tudi upanje in prepričanje, da “bodo ljudje dobre volje in dobronamerni prevladali nad tistimi, ki imajo tukaj samo en namen. To je škoditi.”

Glede tega, da bo morala ministrica zaradi ponedeljkove odločitve znova v Bruselj in se znova pogajati, je premier dejal, da je vlada zelo odgovorna. “Bolj pobalinsko je tisto, kar so naredile prejšnje vlade, ko niso imele nobene strategije, kako upravljati državna podjetja,” je poudaril. “Mi delamo zelo odgovorno do Bruslja, ampak tudi do naših ljudi, do davkoplačevalcev. In zato bo tu vlada svoje delo opravila, če bo seveda v tem smislu kaj vprašana. Za zdaj je postopek prodaje v domeni SDH,” je dejal. Dodal je še, da “ministrica dela dobro, vlada pa tudi dobro sodeluje v zvezi s tem,” je poudaril. Ministrica je sicer v odnosu do Bruslja ravnala po pooblastilu vlade. Dosegla je celo omilitev zavez, tudi korektno pripravila sklep za sejo vlade. “Ona je naredila svojo nalogo, ni pa ona mogla nastopati v imenu cele vlade, ki je sprejela odločitev, ki zadeva odnos do deviznih vlog varčevalcev Ljubljanske banke iz Hrvaške,” je poudaril dr. Cerar. “Mi smo se glede tega že opredelili in na tem vztrajamo,” je pojasnil.

VIR: STA