Dialog z evropsko komisarko mag. Violeto Bulc

Mladinski svet Slovenije, Mladinska mreža MaMa in Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji so organizirali strateški dialog z evropsko komisarko, mag. Violeto Bulc. Tovrstne dialoge Evropska komisija prireja po vsej Evropski uniji. Sodeloval je tudi naš poslanec Kamal Izidor Shaker, ki je vodil 1. slavnostno sejo Odbora za zadeve Evropske unije v Državnem zboru.

Pogovor z evropsko komisarko Violeto Bulc v Kinu Šiška je bil hkrati osrednji dogodek Evropskega tedna mladih, ki poteka med 27. aprilom in 10. majem 2015 in je namenjen razpravi o prihodnosti mladih in njihovemu položaju v družbi.

Rezultati bodo uporabljeni kot del procesa strukturiranega dialoga med mladimi in odločevalci – gre za inštrument, s katerim se mladi aktivno vključujejo v dialog z odločevalci na lokalni, nacionalni ali evropski ravni.

Osrednja tema letošnjega Evropskega tedna mladih je odkrivanje potencialov mladih in njihovo sodelovanje pri oblikovanju naše prihodnosti. Na dogodku so sodelovali tudi udeleženci iz sosednjih Italije, Hrvaške in Avstrije.

Govorili so o zaposlovanju mladih, delovnih mestih, novih naložbah, gospodarski rasti, zelenem gospodarstvu, uresničevanju kreativnih idej in spodbujanju inovativnosti. Prav tako so bila v središču vprašanja trajnostne mobilnosti in prihodnosti EU, med drugim o enakem dostopu do koriščenja pravic in aktivno vključevanje v družbo skozi programe in politike EU, o ovirah pri čezmejni mobilnosti, o poklicih, veščinah in storitvah prihodnosti v EU.