Naj sovražni govor obmolkne!

Poziv vsem političnim strankam za skupno akcijo

Spoštovani,

sovražni govor v Sloveniji vedno bolj ogroža demokratično kulturo.

Pogosto že presega tisto mejo, ko bi ga lahko širša javnost učinkovito zavrnila kot nesprejemljivo govorico ter ga kritično preglasila. Danes ga je žal vse prepogosto slišati v javnem prostoru. Širi se izza političnih govorniških odrov, razkazuje na javnih dogodkih, zasledimo ga celo v javnih medijih.

Pri tem se moramo zavedati, da se sovražni govor vedno začne in konča pri posamezniku.
Nekdo ga izreka, nekdo drug postane njegova žrtev – vse skupaj pa škodi celotni družbi.
Zato se ga velja lotiti na obeh koncih, z osebnim prizadevanjem in s kolektivno akcijo.

Pozivam vas, da še posebej v času, ki bo zaradi dvojih letošnjih volitev gotovo močno družbeno občutljiv, storimo vse, da se vsaj s strani političnih strank in iz ust nas, političnih osebnosti, ne bo slišalo ne sovražnosti ne spodbujanja nestrpnosti.

S tem, ko bomo v naših javnih nastopih varovali človekovo dostojanstvo in spoštovali človekove pravice, bomo dokazali, da si nasproti stojimo kvečjemu kot politični tekmeci, ne pa kot sovražniki. In kar je še pomembneje, s tako držo bomo celotni družbi dali zgled višje politične kulture.

Predlagam, da se kot sopodpisniki pričujočega poziva tudi zavežemo, da bomo po letošnjih državnozborskih volitvah s skupno parlamentarno pobudo zastavili besedo za odločnejši sistemski in praktični spopad s sovražnim govorom.

 

dr. Miro Cerar,
predsednik Stranke modernega centra

V Ljubljani, 23. februarja 2018