Simon Zajc: »Naj bo voda vir življenja vseh, ne pa vir bogastva peščice«

»Veseli nas, da bomo 25. obletnico sprejema Ustave RS, ki temelji na spoštovanju človekovih pravic, počastili s tako pomembnim korakom kot je vpis pravice do pitne vode v Ustavo«, je na današnji redni seji DZ uvodoma izpostavil poslanec Simon Zajc. »V SMC smo prepričani, da je to ena pomembnejših odločitev, o kateri bo odločal Državni zbor v tem mandatu. Voda je strateška dobrina prihodnosti, zato upravljanja z vodnimi viri in rabo vode ne smemo prepustiti prostemu trgu. Voda pripada nam vsem. Za pravično in trajnostno upravljanje z vodo potrebujemo najvišjo raven zaščite.«

Poslanec Zajc je opozoril tudi na pomen ozaveščenosti nas vseh, da pitna voda poleg kisika predstavlja najpomembnejšo dobrino za življenje. Tega se bomo po njegovem mnenju ljudje začeli zavedati šele, ko bo pitne vode začelo primanjkovati. »Zato moramo ukrepati danes za jutri. V Sloveniji nimamo problemov z zalogami pitne vode, a to ne sme biti razlog, da o teh problemih ne razmišljamo že danes«, je pojasnil poslanec.

»Z vpisom pravice do pitne vode v Ustavo kot temeljne človekove pravice in upravljanja z vodnimi viri kot javnim dobro bo Republika Slovenija sporočila EU in celemu svetu, da je dostop do pitne vode pravica vsakogar«, je sklenil Zajc in se zahvalil civilni iniciativi in vsem prebivalcem RS, ki so podpisali peticijo za vpis pravice do pitne vode v ustavo.