Nagovor ministrice prof. dr. Simone Kustec ob slabšanju epidemiološke slike

Spoštovane, spoštovani,

te dni, ko epidemiološka slika v državi žal še zdaleč ni tako pozitivna, kot bi si želeli, smo na predlog stroke tudi na polju vzgoje, izobraževanja in športa sprejeli nujne ukrepe, s katerimi lahko zagotovimo zmanjšanje stikov ter s tem sami preprečimo nadaljnje širjenja virusa. Obvarujemo svoje in zdravje vseh naših najbližjih in najdražjih.

S tem namenom bo od 1. do 9. aprila pouk potekal na daljavo, zagotovljeno bo nujno varstvo otrok in šolarjev v prvih treh razredih ter treningi in morebitne velike tekme vrhunskih športnic in športnikov.

V teh dneh ste prejeli usmeritve in informacije s strani vrtcev, šol, vaših športnih klubov in zvez. Hvala, ker razumete, hvala, ker v teh – za vse nas krhkih časih – odločno, s potrpljenjem in strpnostjo, predvsem pa s človeško občutljivostjo pomagate drug drugemu. Hvala vsem zaposlenim, vam šolajočim in športnikom, hvala staršem, hvala delodajalcem. Naš skupni odziv v danem trenutku je izjemno pomemben za vse. Zato, da bomo lahko na čimbolj običajen način po prazničnem tednu nadaljevali z delom v šolskih klopeh, na športnih igriščih. Da se bomo s pomočjo čim hitrejše precepljenosti in ob doslednem spoštovanju vseh zaščitnih ukrepov vrnili k prijaznejšemu življenju.

Iskrena in velika hvala, ker razumete in spoštujete ukrepe ter prizadevanja za zajezitev epidemije.

Dovolite mi, da vam ob koncu zaželim tudi mirne velikonočne praznike. Ostanite v krogu svojih najdražjih. Naj vam in nam vsem skupaj pomlad prinese prepotrebne toplote in topline, optimizma. Ostanite zdravi.

Srečno.

 

Aktualno z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport

Zaključil se je otvoritveni dogodek Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO – IRCAI, ki ga je ustanovila Vlada RS in ima svoj sedež na Institutu Jožef Stefan. Zbrane goste iz več kot 50 držav so slavnostno nagovorili predsednik Republike Slovenije Borut Pahor,  generalna direktorica Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) gospa Audrey Azoulay, ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec, minister za Javno upravo Boštjan Koritnik, direktor Instituta Jožef Stefan prof. dr. Boštjan Zalar in Anthony Whelan, svetovalec za digitalizacijo v uradu predsednice Evropske Komisije. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec je v svojem nagovoru na dogodku z več kot 1000 udeleženci poudarila pomembnost sodelovanja pri ustvarjanju priložnosti za spopadanje s trenutnimi izzivi, tudi s pomočjo umetne inteligence in vse sodelujoče pozvala k medsebojnemu sodelovanju. Aktivnosti, ki jih izvaja IRCAI preko svojih programskih odborov, ki povezujejo umetno inteligenco in zdravstvo, izobraževanje, podporne tehnologije, podnebje in krožno gospodarstvo ter zajemajo vsaj 10 projektov, več kot 20 nacionalnih kontaktnih točk iz vsega sveta in svetovno priznan znanstveni uredniški odbor je označila kot »akcije v Sloveniji, s katerimi želimo zmanjšati razkorak med globalnim severom in jugom in se strateško usmeriti v oblikovanje, raziskovanje in izvedbo novih pristopov v umetni inteligenci.«