V nedeljo vrh EU-Balkan o begunski krizi na pobudo Slovenije

Slovenija je močno okrepila mednarodne aktivnosti: na pobudo Slovenije je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker za nedeljo, 25. oktobra, sklical t.i. vrh EU–Balkan. Predsednik EK Juncker je po poročanju nemškega Süddeutsche Zeitung dejal, da je vrh sklical tudi zato, da bi odgovorili na skoraj eksistencialne probleme Slovenije in izrazil trdno pripravljenost, da bo vložil vse napore za pomoč EU pri reševanju razmer zaradi povečanih migracijskih tokov tako v Sloveniji kot širše v Evropi.

Na nedeljsko srečanje v Bruslju so vabljeni premierji Slovenije, Avstrije, Nemčije, Bolgarije, Hrvaške, Makedonije, Grčije, Madžarske, Romunije in Srbije, ki morajo medtem Evropski komisiji sporočiti svoje potrebe v luči migracijskih razmer. Sodelovalo bo tudi luksemburško predsedstvo Sveta EU, visoki komisar ZN za begunce ter predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Na srečanju bodo prisotni tudi predstavniki evropske agencije za zunanje meje Frontex in evropskega azilnega urada EASO.

Na vrhu naj bi se ukvarjali s praktičnimi vprašanji, kakršno je, denimo, pomoč Sloveniji s posteljami, šotori in odejami. Lahko bi napotili tudi policijske enote. Slovenija je Evropski komisiji danes tudi formalno poslala z zahtevami.

Srbija naj bi na vrhu EU – Balkan med drugim tudi pojasnila, pod kakšnimi pogoji bi vzpostavila tamponsko območje.

V drugem begunskem valu je do četrtka opoldne v Slovenijo prišlo 38.587 ljudi.