Na Ljubelju za ohranitev spomina na trpljenje v delavskih taboriščih tudi premier dr. Cerar in poslanki Potočnik in Kotnik

Premier dr. Miro Cerar in poslanki Andreja Potočnik ter Irena Kotnik so se z delegacijo francoskih parlamentarcev udeležili slovesnosti ob 71. obletnici osvoboditve podružnice koncentracijskega taborišča Mauthausen pod Ljubeljem. Andreja Potočnik je dejala: “V izjemno čast si štejem, da nas je kot osrednji govornik s svojo prisotnostjo počasitil taboriščnik in literat Boris Pahor. Želim si, da se takšne grozote ne ponovijo, in da so nam takšne obletnice v opomin, predvsem pa da bi bolje cenili čase, v katerih živimo”.

20160611_152448

Prisotnih je bilo več kot 500 ljudi, ki so se ob pripovedi taboriščnika in literata Borisa Pahorja spomnili trpljenja v delavskih taboriščih. Kot osrednji govornik na prireditvi je opozoril, da se v spominu Evrope večinoma ohranja le trpljenje v uničevalskih taboriščih in usoda židovskega naroda. Pozablja pa se tragika delavskih taborišč, ki je prav tako vodila v smrt mnogo ljudi. “Tisti, ki so bili proti nacizmu, so bili v teh taboriščih za kazen, lačni in bolni,” je izpostavil Pahor.

20160611_151859

V koncentracijskem taborišču Ljubelj, ki vključuje taborišče na severni in južni strani prelaza ter je delovalo od junija 1943 do maja 1945, so bili med 1800 interniranci najštevilčnejši Francozi, ki so daleč od doma, v nečloveških razmerah gradili predor, skozi katerega bi imela nacistična vojaška mašinerija ugodnejšo oskrbovalno pot za svoje sile na Balkanu.