Na Idrijsko – Cerkljanskem obisk ministra za gospodarstvo in ministrice za šolstvo

Danes, 29. januarja, sta Idrijsko – Cerkljansko obiskala minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in ministrica za izobraževanje dr. Maja Makovec Brenčič. Skupaj s poslancem Marko Ferlugo in  podpredsednikom Odbora DZ za gospodarstvo si je minister Počivalšek ogledal večkrat nagrajeno slovensko in družini prijaznega smučišče Cerkno, nato pa tudi podjetje Eta Cerkno d.o.o. Na pobudo Občine Cerkno ter Lokalnega odbora SMC Idrija – Cerkno, OOZ Idrija, ICRA d.o.o. in GZS – Območna zbornica za severno Primorsko, so se nato odpravili na delovni posvet o razvojnih izzivih na Idrijsko-Cerkljanskem.

Minister je  na posvetu dejal, da je vesel, da si je ogledal uspešno samorastniško smučarsko središče Cerkno, “ki je zgledna zgodba”. “Imamo stabilno situacijo, v kateri je prostor za pomembne strukturne reforme, s katerimi bomo pospešili gospodarstvo. Moramo pa ustvariti konkurenčne pogoje za izvozno gospodarstvo,” je dodal minister Počivalšek. Župan Občine Cerkno je dodal,  da se ta regija uvršča med razvitejša območja v Sloveniji, kar kaže tako nizka stopnja brezposelnosti kot veliko število uspešnih podjetnikov, obrtnikov in gospodarstvenikov. Prav to pa je tudi razlog, da se srečujejo s povsem drugačnimi izzivi kot drugje po Sloveniji. Več kot 40 prisotnih iz Občin Idrija in Cerkno se je dotaknilo tako tematike termalnih kapacitet v Cerknem in razvoja turizma na tem območju kot tudi davčnih blagajn, gozdno-lesne verige in posledic slabih cestnih povezav na njihovo dejavnost.  Župan Kavčič je izpostavil še, da je Cerkno med top 5 občin po nizki brezposelnosti. Član uprave Eta gospod Grah je dodal, da so kljub reorganizaciji dobro zasidrani in števila zaposlenih ne bodo zmanjševali. Predstavniki GZS so dejali, da je ta regija izrazito izvozno usmerjena.

Ministrica za izobraževanje pa se je skupaj s poslanko in  podpredsednico Odbora DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino Ireno Kotnik že dopoldne udeležila slavnostnega podpisa pogodbe o Donaciji sredstev Koncerna Kolektor Gimnaziji Jurija Vege v Idriji. S podpisom se je v Idriji tudi uradno pričel IV. Kulturni maraton, posvečen tako kulturnemu dnevu kot 45-letnici Pionirskega doma na Gimnaziji Jurija Vege. Donacija je namenjena izgradnji modernejše delavnice za dijake poklicne in srednje tehniške šole s pomočjo katere bodo na Idrijsko – Cerkljanskem dobili več strokovno usposobljenega kadra.

Pretekli teden je sicer v Cerknem poslanka Irena Kotnik odprla svojo poslansko pisarno, ki je bila tudi prisotna na današnjem posvetu z ministrom.