Na Bledu tudi o promociji slovenskega turizma in novih priložnostih

Na Bledu je v okviru Strateškega foruma Bled potekal tudi panel o turizmu, katerega tema je bila “Nova partnerstva za močno turistično gospodarstvo”. Na panelu so  bili predstavljeni pogledi turistične industrije do 2020, vloga in pozicija Evrope na globalnem zemljevidu destinacij, soočena s hitro rastočimi trgi Azije in Pacifika. Prisoten je bil tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Slovenija bo danes na Bledu gostila drugo zasedanje vrha turizma držav srednje in vzhodne Evrope s Kitajsko (16 + 1).

Poleg ministra Počivalška so govorniki bili: Adam Ruszinko z madžarskega gospodarskega ministrstva, izvršni direktor Svetovne turistične organizacije (UNWTO) Marcio Favilla Lucca de Paula, vodja področja turizma pri  Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Alain Dupeyras, predstavnik Evropske komisije Pedro Ortun Silvan, glavni izvršni direktor Azijsko-pacifiškega potovalnega združenja (PATA) Mario Hardy in visoki predstavnik kitajske nacionalne turistične administracije CNTA Wei Hongtao. Govorili so o pomenu partnerstev za uspešen razvoj turizma na ravni posamezne države, regije, integracije: javno-zasebno partnerstvo, partnerstvo med državami in regijami, možnosti za razvoj partnerskega sodelovanja z oddaljenimi trgi, partnerstvo med raznolikimi turističnimi ponudniki, idr.

Minister Počivalšek je ob tej priložnosti dejal :”Turizem je ena najhitreje rastočih industrij na svetu, ki ustvari 9 odstotkov globalnega BDP in daje delo vsakemu enajstemu zaposlenemu zemljanu. Po pričakovanjih se bodo te številke še povečevale. Nacionalna povezovanja so osnova, a niso več dovolj. Potrebna so mednarodna in globalna povezovanja. Na področju turizma se tega močno zavedamo.”

Med drugim je še poudaril, da so turisti vedno bolj zahtevni, in da je njihova pričakovanja mogoče izpolniti le s skupnim delom. Izpostavil je nekaj primerov dobre prakse, med njimi tudi “mali čudež” pozitivnega sodelovanja Slovenije in Hrvaške pri promociji turizma na Daljnem vzhodu, ki ga bosta državi še na nadaljevali.

Slovenija bo danes na Bledu gostila drugo zasedanje vrha turizma držav srednje in vzhodne Evrope s Kitajsko (16 + 1). Ob tej priložnosti se bodo srečali številni ministri, pristojni za turizem, in njihovi namestniki, predstavniki svetovnih turističnih organizacij ter najvišji predstavniki Kitajske nacionalne turistične administracije. Kitajska namreč predstavlja perspektiven trg za slovenski turizem, v pobudi za sodelovanje na področju turizma med srednje- in vzhodnoevropskimi državami ter Kitajsko pa so  zaznali priložnost za promocijo slovenskega turizma na tem trgu tudi na ministrstvu za gospodarstvo.

Slovenija sicer v 25 letih še ni gostila tako številčne udeležbe ministrov, pristojnih za turizem, predstavnikov nacionalnih turističnih organizacij teh držav in visokih predstavnikov kitajske turistične administracije.