Močna delegacija SMC na kongresu ALDE v Budimpešti

Močna delegacija SMC se od 19. do 21. novembra kot polnopravna članica v Budimpešti udeležuje 36. kongresa Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE). Delegacijo vodi poslanec in mednarodni sekretar SMC dr. Mitja Horvat, ki je tudi kandidat za podpredsednika ALDE, v njej so še poslanke in poslanci, Ksenija Korenjak Kramar, Andreja Potočnik in poslanec Kamal Izidor Shaker, vodja sekretariata stranke Iztok Štefanič in vodja strankine mednarodne pisarne Gašper Koprivšek.

Podporo našemu kandidatu za podpredsednika ALDE dr. Horvatu je namenila tudi evropska komisarka za promet dr. Violeta Bulc, ki je dr. Horvata opisala kot “delavnega, iskrenega, poštenega, natančnega, premišljenega in zaupanja vrednega politika, ki je odkar je vstopil v politiko, ne le branil, ampak tudi promoviral osnovna načela svobode in demokracije”. Vse to so kvalitete, ki po njenem mnenju utrjujejo načela zavezništva ALDE.

Kongres se bo uradno začel jutri, v petek, 20. novembra, ob 11. uri, danes pa potekajo številna uvodna dvostranska srečanja naših delegatov s kolegi iz vse Evrope, zadnji dan kongresa pa bodo volitve novega predsednika in članov vodstva ALDE. Dr. Horvat je danes na okrogli mizi »Evropa za vse? Kakšno vlogo imajo liberalci pri reševanju begunske krize« poudaril, da begunska kriza ni nov pojav in da ga že dobro poznamo iz zgodovine. Po njegovih besedah tako begunska kriza v bistvu ni kriza, temveč fenomen takšnih razsežnosti, da predstavlja izziv in priložnost današnji generaciji. Predvsem je pomembno, da v liberalni družbi spoštujemo vsakega človeka. Kot profesor prava pa je seveda izpostavil tudi, da današnja evropska zakonodaja azilne oz. migrantske politike očitno ni bila mišljena za tako velike skupine ljudi, zato bodo potrebne spremembe na tem področju. Sicer pa so na okrogli mizi udeleženci delili mnenje, da je naloga oblasti, tudi liberalne, da vzdržuje javni red v dobro vseh in tako tudi razumejo postavljanje ograj na mejah Evrope. Tako se lahko boljše poskrbi za varnost državljanov in beguncev, za boljšo oskrbo migrantov, saj se jih lahko nadzorovano usmerja v sprejemne centre, kjer bodo prejeli ustrezno pomoč, tudi zdravstveno.

Sledil je sestanek sveta ALDE, ki sta se ga udeležila dr. Horvat in Andreja Potočnik, kjer so delegati med drugim sprejeli dve novi članici v zavezništvo liberalcev; madžarsko stranko MLP Liberalisok in romunsko stranko PLR Liberalii. Naslednji sestanek sveta pa se bo leta 2016 odvijal v Vilni.

Delegate čaka torej zahtevno delo, saj bodo potekala mnoga bilateralna srečanja ter delovna omizja, kjer bodo razpravljali o prihodnosti, predvsem pa vlogi liberalcev v Evropi pri reševanju mnogih odprtih vprašanj ter izzivov, s katerimi se soočajo današnje generacije, ob koncu pa bodo sprejeli resolucije ter kot že omenjeno izglasovali novo vodstvo zavezništva.