Misel tedna – Zdravko Počivalšek

Danes imamo v Sloveniji na tisoče strokovnjakov za javna naročila, pa na tisoče poznavalcev medicinske opreme, pa na tisoče vrhunskih prodajnikov, ki so specializirani za kitajski trg…

Sprašujem se: kje so bili vsi ti ljudje, ko je epidemija izbruhnila tudi v Sloveniji in smo vsa ta znanja potrebovali vsi, vključno z vlado?

Kdor želi v zgodbi o nakupih zaščitne opreme videti kaj več od truda, nečloveško napornih okoliščin, tudi improviziranja in sprotnega reševanja nagrmadenih vprašanj, naj se vpraša, kako bi se sam lotil primerljivo težke naloge.

Pravim, primerljivo težke naloge. Znati obračati besede, je eno, znati prijeti bika za roge, pa nekaj povsem drugega.

Izza mikrofonov se zdijo problemi, ki jih je imela Slovenija od izbruha epidemije naprej, manjši in teoretske narave.

A mi, ki smo delali z ljudmi na terenu, mi vemo, da se drugače, kot smo delali, delati ni dalo. Naše telefonske številke so bile strelovodi za pritiske vseh vrst.

Zato: vsi skupaj moramo dati priložnost organom in ustanovam, ki so v Sloveniji pristojne za preiskovanje kaznivih dejanj, porabe javnega denarja in nenazadnje politične odgovornosti.

Sam si želim, da bi se vsi preiskovalni postopki, ki so že napovedani, začeli čim prej in končali v doglednem času.

Ne želim, da bi me sence mask spremljale v nedogled. Tudi zato, ker sem bil v celi zgodbi najbrž edini, ki je ves čas javno izpostavljal svoje ime zato, da so lahko drugi svoje delo opravljali pod manjšimi pritiski.

 

Zdravko Počivalšek

Predsednik SMC in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo

 

dav