Misel tedna – Zdravko Počivalšek

Vrhovni cilj predlagateljev interpelacije je padec vlade, ne pa sama razjasnitev okoliščin postopkov nabav zaščitne opreme. To je videti iz njihovih nastopov, pa tudi tega, kako je spisana interpelacija. Sam bi si želel, da bi opozicija premogla več lucidnosti in natančnosti, ko se odloči za uporabo najtežjega »orožja«, ki ji je v parlamentu na voljo.

Če bi jih, predlagatelje namreč, zanimala resnica, če bi jih zanimala dejstva, bi se najprej poglobili v vso dokumentacijo, ki jim je že na voljo. Cefranje izsekov iz medijskih nastopov in sestavljanje zgodbe na novo, nas vse odmika od tega, kar se je dogajalo od sredine marca do sredine aprila letos.

Dokumenti ne lažejo. Natančno kažejo, kako so postopki potekali, kdo je v njih odločal, predvsem pa, kakšne so bile razmere v kritičnih trenutkih ob izbruhu epidemije in kako težko je bilo tedaj priti do kakršnekoli zaščitne opreme.

Interpelacije se veselim, saj je to priložnost, da še enkrat širše predstavimo okoliščine pred in po razglasitvi epidemije ter še enkrat predložimo dokaze, za katere sedaj ni posluha.

Mi, ki smo sodelovali pri nabavah opreme, smo svoje delo opravili. Vsem se bo s pleč odvalilo veliko breme s tem, ko bodo svoje delo opravili tudi ustrezni organi in nedvomno pojasnili, kdo je kupoval, kdo prodajal in kdo o vsem odločal.

Tiste, ki pa danes že kalkulirajo politične dobičke na račun moje interpelacije, pozivam, da se posvetijo tednom pred razglasitvijo epidemije in postopkom nabave zaščitne opreme, ki so tekli tedaj. Brez vpogleda v aktivnosti pred 12. marcem, je o tem, kar se je dogajalo od 13. naprej, nemogoče objektivno soditi.

Zdravko Počivalšek je predsednik SMC, podpredsednik vlade in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo