Ministrstvo za javno upravo ob prvem letu vlade: Povečati motivacijo in odgovornost

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je predstavil dosežke in projekte po enem letu delovanja. Glavna naloga ministrstva je, da vpliva na čim boljše delovanje javnega sektorja. Minister je spomnil, da so s sindikati javnega sektorja sredi pogajanj o plačah za prihodnje leto in da ponovno odpirajo vprašanje vsebine plačnega sistema, v katerem želijo poudariti odgovornost zaposlenih in dvigniti motivacijski faktor. Dejal je, da v javnem sektorju ne moreš dobiti plače, če ne dosegaš tega, kar se od tebe pričakuje, in da se bo treba soočati tudi s posledicami morebitnega nedela.

Aktualna tema v teh tednih je iskanje sporazuma s sindikati javnega sektorja, s katerimi so v pripravi dopolnitve pogajalskih izhodišč. Minister je poudaril, da bi bilo prenehanje vseh varčevalnih ukrepov vredno 310 milijonov evrov, dodatnih 180 milijonov evrov pa bodo potrebovali še za sprostitev napredovanj, ob čemer pa ne nameravajo dodatno zahtevati zmanjševanja števila zaposlenih.

Minister je na novinarski konferenci po prvem letu dela naštel tudi več ukrepov, ki jih je ministrstvo pripravilo oziroma jih pripravlja za bolj učinkovito, transparentno in do uporabnikov prijazno javno upravo. Med njimi so izgradnja računalniškega oblaka z enotnim podatkovnim modelom za celotno javno upravo, prenovljen portal e-uprava, namenjen državljanom, spremembe v postopkih javnega naročanja, s katerimi želijo racionalizirati stroške javnih naročil, projekt centralnega upravljanja državnega premoženja in strategija razvoja lokalne samouprave.

Na ministrstvu za javno upravo pripravljajo tudi spremembe zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, na spletu pa so objavili tudi številne podatke, ki prej niso bili javno dostopni. “Če je delo državne uprave in vseh organov, ki so povezani tako v politični sistem kot v upravljanje države, popolnoma transparentno, potem je tudi možnost za zlorabe bistveno manjša,” je dejal minister Koprivnikar in izrazil prepričanje, da lahko tako zmanjšajo koruptivna tveganja ter nedovoljene in neetične prakse.