Ministrstvo za finance ob letu dni vlade dr. Mira Cerarja: Ljudje dobivajo službe

Minister za finance dr. Dušan Mramor je ob obletnici leta dni vlade dr. Mira Cerarja povzel dobre makroekonomske kazalce, ki jih država dosega v zadnjem času. Med njimi je izpostavil izboljševanje razmer na trgu dela in rast bruto domačega proizvoda (BDP), znižanje brezposelnosti mladih iz 20,4 na 16,7 odstotka, 9.301 novih zaposlitev in 12.057 več delovno aktivnih v primerjavi z letom 2014. “Ljudje dobivajo službe. Tisti, ki so dobili službo, so bili predvsem mladi, kar je bil tudi naš cilj,” je orisal minister. Odziv mednarodnih kapitalskih trgov in Evropske komisije ter izboljšanje bonitetnih ocen pa vpliva na lažje financiranje podjetij.

O stanju javnih financ je povedal, da so “z velikimi težavami uspeli omejiti primanjkljaj”. Letos z rebalansom ciljajo na takšnega pod tremi odstotki in temu, da bi to dosegli po njegovih besedah “kaže zelo dobro”. To je bil tudi en njegovih glavnih ciljev, ki si ga je zadal na začetku tokratne ministrske poti – da Slovenija doseže ekonomsko suverenost. “Dobršno mero smo dobili nazaj, če nam uspe 2,9-odstotni primanjkljaj letos, bomo izšli še iz enega postopka pred Evropsko komisije,” je povzel.

Zato je izrazil upanje, da bodo s sindikati javnega sektorja dosegli dogovor, kako in v kolikšni meri odpraviti ukrepe, ki jih je država sprejela v času krize. Tu se bo treba odločiti, ali povečevati prihodke oz. plače ali dati priložnost novim zaposlitvam, predvsem mladih, je orisal.

Doseženi rezultati so dobri, a to ne pomeni, da si lahko oddahnemo,” je še dejal dr. Mramor.

Na spletnih straneh ministrstva za finance so objavili tudi dodatna gradiva, ki podrobneje prikazujejo dosežke ministrstva.

Video posnetek konference

Mramor TK 20150907_2